Spremate li se za more? Ili bi više voljeli godišnji odmor da provedete na planini? U svakom slučaju gdje god planirali da provedete slobodne dane, uvijek možete napraviti druženje uz tortu sa nekom morskom temom!

 

 

Prenosimo vam tutorijal koji je pripremila Magdalena Zimmerman iz Velike Britanije, koja je sa izradom dekorativnih torti počela prije 5 godina. Pošto je samouka, svaku tortu gleda kao priliku za usavršavanje novih tehnika modelovanja i ukrašavanja. Kao što možemo i sami zaključiti iz prelijepog dizajna njene torte, ovo je posao koji naprosto obožava i raduje se svakom novom izazovu!

 

Potrebno:

Saracino Pasta Top: bijela

Saracino Pasta Model - šećerna pasta za modelovanje: bijela i crna

Saracino Pasta Bouquet - gum pasta

Saracino Isomalt (Sugar Plus) 

Gel boje Saracino: zelena, roza, žuta, crvena, krem, braon, karamel, plava i kraljevski plava

Alkohol i voda

Piping gel

Šećerni biseri

Torta promjera fi 15 cm, visina 20 cm 

Biskvit od vanile 

Tacna za tortu fi 25 cm

Oklagija

Drezden alatkica

Alat sa loptastim vrhom

Olovka

Srednja i mala četkica

Ražnjić štapići

Dvije papirne slamke

Zelena cvjećarska traka

Wilton nastavci za šlag : 125, 10, 12, 1A

Šablon daske za surfovanje

Washi traka

Rezač za lišće

Otisak za latice (veiner)

Sunđerasta podloga za rastanjivanje

Žica obložena papirnom trakom u zelenoj boji

Makaze

Jestivi lepak

Lenjir

Silikonski kalup za školjke i morske zvezde

Mali skalpel

Metalni kalup za tortu

Silikonska podlogu

Mala šerpu sa drškom

Rukavice za rad sa izomaltom (preporučeno)

 

Pripremite šest loptica od Saracino Paste za modelovanje obojenih u svjetlo zelenu nijansu, za oklop, glavu, noge i ruke, po datim mjerama na slici. Koristeći lopticu od 42gr, napravite oblik sa druge slike, pomažući se podlogom da bi izravnali donju stranu oklopa. 

  

Pripremite lopticu u krem nijansi od 17 gr. Rastanjite je da bi dobili ovalni oblik, kao na slici, koji će biti donji dio oklopa (rastanjiti na oko 0,5 mm)

 

Koristeći jestivi lijepak, zalijepite ovalni dio na donji dio oklopa. Koristeći alatku sa plastičnom oštricom na vrhu, napravite linije kao na slici.

  

Nacrtajte šemu oklopa kornjače, zatim Drezden alatkom - špicastim dijelom, blago pritiskajući utiskujte nacrtane linije da bi dobili izgled kao sa slike.

 

Od dvije loptice svijetlo zelene boje, napravite kornjačine noge - kao na slici. Koristeći nastavak Wilton 125, obilježite šaru za nokte.

 

Koristeći jestivi lijepak, spojite noge sa tijelom - dodatno ih učvrstite sa polovinama čačkalica za tijelo. Na svaku nogu postavite ražnjić štapić da bi figuru kasnije lakše postavili na tortu. 

Od loptice svijetlo zelene boje 16 gr, oblikujte glavu - tako što ćete jedan kraj loptice izdužiti, kao na slici. 

 

 Napravite uz pomoć malog skalpela osmijeh. Koristeći Drezden alatku otvorite usta kao na slici.

 

Ponovo uz pomoć Drezden alatke, zaobljenog dijela - ravnije strane, pogurajte donji dio usana da bi dobili kornjačin nos. Alatkicom sa kuglicom na vrhu, napravite udeubljenje na oklopu- da bi umetnuli vrat - glavu.

 

Koristeći alatkicu sa kuglicom na vrhu, ovoga puta sa manjom, napravite rupe za oči. Blago povucite prema gore da bi dobili ovalan izgled, kao i da bi blago izašla linija oka sa lijeve i desne strane. Pripremite dvije male bijele kugle, kao i vrlo male crne kuglice. Bijele kugle trebaju biti odgovarajuće veličine za udubljenja za oči. Smjestite ih u udubljenja pa dodajte crne tačke (od crnih kuglica) 

Koristeći loptice svijetlo zelene boje 3 gr, napravite peraja kao na slici. 

 

Takođe napravite i mali rep. Polijepite djelove tjela (peraja učvrstite čačkalicom za kornjačino tijelo)

Od crne šećerne paste napravite obrve dok od bijele treba da napravite tačkice za sjaj u očima!

 

Koristeći gel boje, rastvorene u alkoholu, oslikajte kornjačin oklop. Dodajte detalje koje želite. Okrenite kornjaču i obojite detalje sa prednje strane (kao na slici). Ostavite da se boja osuši oko sat vremena. Kada kompletno bude boja suva, promješajte malo piping gela sa alkoholom (pola/pola) i premažite kornjačin oklop da bi dobio sjaj.

 

 

Rastanjite Saracino gumpastu zatim isjecite dasku za surfovanje sa predhodno napravljenim šablonom od kartona. Utisnite sredinu alatkom sa plastičnom oštricom, uz pomoć lenjira, zatim vrh povucite na gore i ostavite da se dobro osuši u tom položaju. Kada se osuši nacrtajte šare olovkom. 

 

Koristeći gel boje i alkohol, možete oslikati dizajn koji želite! 

 

Ostavite daske da se osuše oko sat vremena pa ih premažite mješavinom piping gela i alkohola da bi dobile visoki sjaj. Na jednoj pažljivo napravite dvije rupice na sredini da bi mogli umetnuti štapiće od figure. Ostavite daske da se kompletno osuše. 

 

Od paste za modelovanje, napravite glistu i spojite u kružni oblik da bi dobili gumu za spašavanje (kao na slici). Obilježite malim skalpelom četiri usjeka. Obojite dva dijela, nasuprot jedan drugog, u boji po želji. Mi smo izabrali plavu i crvenu...

Napravite dugačke glistice u karamel nijansi od Saracino paste za modelovanje, pa ih uvrtite da bi dobili izgled konopca. Isjecite četiri dijela koja ćete postaviti na pripremljene usjeke, na gumi za spašavanje. 

 

Rastanjite Saracino gumpastu u svijetlo zelenoj nijansi, na sunđerastoj podlozi za rastanjivanje latica sa umetkom. Izrežite oblik lista pomoću rezača pa umetnite žicu. Zatim uz pomoć malog skalpela isjecite djelove lista da bi dobili izgled kao sa slike. Otisnite teksturu lista u silikonskom vejneru i ostavite listove da se dobro osuše (potrebno vam je 14 listova).

 

Kada se osuše, koristeći gel boje tamno zelenu, svijetlo zelenu, žutu i karamel pomješanu sa alkoholom, obojite listove kao na prvoj slici. 

Da bi napravili stabla za palme, obojite malo šećerne mase za modelovanje kombinujući karamel i svijetlo braon gel boju, zatim rastanjite masu i isjecite trake 30 cm dužine sa 1,5 cm širine. Obmotajte masu oko papirne slamčice, da bi dobili izgled palminog stabla (potrebna su vam dva)

 

Stabla obojite u kombinaciju istih boja - karamel i svijetlo braon. Ostavite na sušenje oko sat vremena. 

Obmotajte zelenu cvjećarsku traku oko spojenih žica od 7 listova. Ponovite postupak i za drugu palmu. Smjestite žice u sredinu stabla, u šupljinu papirne slamke. Obojite lišće mješavinom piping gela i alkohola za sjaj.

 

Korale oko torte možete napraviti od Saracino paste za modelovanje obojene u plavu nijansu, koju rastanjite i isječete u neformalne oblike (kao na slici). Efekat šupljikavosti korala postići ćete sa isjecanjem krugova sa različitim veličinama Wilton nastavaka (10, 12 i 1A). 

Koristeći Saracino pastu za modelovanje, obojenu u krem nijansu, u silikonskom kalupu napravite školjke i zvijezde.

 

Pripremite Saracino Sugar Plus izomalt, metalni kalup za tortu, silikonsku podlogu, malu šerpu sa drškom i najvažnjije - RUKAVICE ZA RAD SA ŠEĆEROM. Stavite izomalt u šerpicu i ostavite da provri na srednjoj temperaturi. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta, zatim ga izlijte na silikonsku podlogu i uz pomoć ražnjić štapića oblikujte talas (kao na drugoj slici).

Prije nego se izomalt stegne stavite ga sa strane na kalup za tortu da bi formirali zakrivljeni oblik. Pripazite da nije još uvijek tečan da ne bi u tom položaju počeo da curi. 

 

Kada se talas potpuno stegne na metalnom kalupu, pažljivo potopite krajeve u vruć izomalt da bi napravili kapljice. Da bi obojili talas, rastvorite plavu gel boju sa malo alkohola, zatim tonirajte svetlije i tamnije nijanse uz pomoć četkice.

 

Na kraju da bi dobili pjesak za tortu, usitnite malo biskvita od vanile u sjeckalici za hranu, zatim prekrijte tacnu sa Saracino Pasta Top masom, obojenom u karamel nijansu sa malo žute i braon,  približne boje pijeska.

 

Dodajte malo plave gel boje u Sarcino Pasta Top masu i prekrijte tortu. Postavite talas, dasku i kornjaču, zatim palme i sve ostale detalje na tortu (kao na slici).

Iiiiiii letnja zabava može da počne!!! 

 

 

 

 

Moyamagazin

Fotografije: We love pastry

 

Povezani članci