Koji je to glavni sastojak koji naše srce ispuni hrabrošću i pomogne nam da dosegnemo svoje snove? Da li postoji neki recept koji trebamo da slijedimo, da bi lakše izabrali posao koji će nas ispunjavati i činiti srećnim? Upravo to smo pokušali da odgonetnemo u razgovoru sa šarmantnom majstoricom Suzanom Kvesić iz Zagreba, koja je slušajući svoje srce zasukala rukave i nakon završenog elektotehničkog fakulteta ispisala prve stranice svoje slatke priče... 

 

 Da li je nešto u djetinstvu nagovještavalo da ćete se baviti poslasticama? 

 Još od malih nogu obožavala sam praviti poslastice i uvijek sam govorila kako ću jednog dana postati poslastičarka. Svoj prvi kolač sam ispekla sa svega 6 godina. Sad, kada imam svoju djecu, taj poduhvat mi izgleda totalno nevjerovatno.

 

  Koji desert uspjeva da Vas na trenutak vrati u djetinstvo i podsjeti na rođendane?

Desert, koji me uvijek podsjeća na rođendane, vraća u djetinjstvo i budi u meni najljepše osjećaje su mamine najfinije torte od oraha. 

 

  

Nakon završetka elektrotehničkog fakulteta krenuli ste u potpuno drugom pravcu, koliko je teško ostaviti godine školovanja iza sebe i pratiti svoje snove? 

 Iskreno, nije mi bilo teško. Odlučila sam slijediti svoj san. Smatram da to je bilo kvalitetno utrošeno vrijeme koje je donijelo neke druge prilike i vrijednosti u životu.   

 

Da li je okolina imala razumjevanja za tu promjenu? 

U samom početku, svi su bili iznenađeni. Najčešće bi me pitali da li sam sigurna da to zaista želim, na svu sreću podrške nikada nije nedostajalo…

 

  

 Koliko godina je prošlo od prve edukacije do prvog posla? 

 I prije nego što sam se profesionalno počela baviti poslastičarstvom, rado sam čitala svu dostupnu literaturu vezanu za ovaj poziv i izrađivala torte i kolače. Tako da sam posao poslastičara dobila prije završetka poslastičarske škole. 

 

 

Gdje ste sve nadogradili svoje znanje? 

 Zapravo, u cijeloj priči, jako je bitno svakodnevno učiti, tako ja i dan danas redovito pohađam razne radionice i nadograđujem svoje znanje. U samom startu, imala sam veliku sreću što sam radila i učila kod najboljih hrvatskih, ali i svjetskih poslastičara i oni su zasigurno ostavili trag u mom radu.  

 

 Svoj životni poziv ste upotpunili i sa edukacijama, gdje sve predajete? 

 U sklopu svoje firme Pastry chef održavam radionice po cijeloj Hrvatskoj , a i šire…radim kao predavač na više škola i fakulteta gastronomije, konsultantica sam za poslastice, te ono na što sam posebno ponosna, pokretač sam prve Online live radionice iz poslastičarstva na kojoj učestvuju polaznici iz cijele Evrope. 

 

 

Osim edukacija koje vršite, nesebično dijelite svoje znanje i na You tube platformi, možete li nam reći nešto više o tome?

Youtube samo nastavak na moj instagram profil, gdje gotovo svakodnevno djelim recepture i savjete za uspješnu izradu poslastica.   

 

 

Kad pogledate iz sadašnjeg ugla, šta Vas je najviše privuklo ovom pozivu i da li ste srećni što ste poslušali svoje srce? 

 Ono što me najviše privuklo ovom pozivu je ljubav prema poslasticama i posebne emocije i sreća koje me obuzmu kada izrađujem i kreiram poslastice.  I da, sada sa sigurnošću mogu reći da sam jako srećna i da niti jednog trenutka nisam požalila što sam odlučila slijediti svoje srce. Mislim da je to ključno u cijeloj priči uspjeha. 

 

 Šta bi ste poručili mladim kolegama koji su tek na početku svoje slatke priče? 

 Samo neka budu uporni, neka uče svaki dan iz svih situacija u kojima se nađu i neka slijede svoje snove, jer oni i te kako mogu postati stvarnost.  

 

 

 Fotografije: Suzana Kvesić Povezani članci