Sastojci:

300 g belanaca

500 g šećera

680 g maslaca (omekšalo na sobnoj temperaturi i isečen na kocke)

1 kašika ekstrakta vanile  

termometar

 

 

Izmerite tačno belanca i šećer  i prebacite u staklenu ili metalnu činiju za mućenje. Posudu stavite nad šerpom ili loncem u koji ste do pola sipali vodu.  Dno činije za mućenje ne treba dodiruje ključalu vodu. Neprekidno mešajte dokle god temperatura belanaca ne dođe do 70 stepeni Celzijusa. Sklonite sa pare i uključite mikser. Možete sve prebaciti u posudu od planetarnog miksera.
Sledeći korak je najvažniji. Mutite minimum 10 minuta na najvećoj brzini dok se posuda i belanca potpuno ne ohlade. Kada se smesa bude ohladila, smanjite brzinu na najmanje i polako dodajte omekšali maslac. Ako primetite grudvice (razlika u temperaturi) samo nastavite sa mućenjem.
Dodajte so i kašiku vanile i još malo mutite najmanjom brzinom miksera.

Puter krem je lepog ukusa i svilenkaste teksture. Pogodan je za sva godišnja doba. Možete ga zamrznuti.

 


IDEJA: za čokoladni fil dodajte 300 g otopljene i ohlađene čokolade. Za voćne ukuse dodajete polovinu mere voćnog pire na 5 mera puterkrema.

SAVET: Obavezan korak mućenja od minimum deset minuta posle sklanjanje sa pare je da bi se izgubila voda iz belanaca i puterkrem dobio drugačija svojstva. Kratkim mućenjem belanaca i dodavanja maslaca krema će biti svilenkasta, ali biće i podložnija topljenju i bilo koji dodir prstima ili predmetom razmazuje kao i bilo koji šlag ili krem.. Mućenjem krema sve dok se potpuno ne ohlade belanca, pa laganim dodavanjem maslaca dobijamo krem koji kada premažete tortu ili nafilujete kapkejk, čim se kratko stavi u frižider, on bude suv na dodir i takav ostane. Možete da pravite stabilne šare, da lepite ukrase ili da ga rezbarite.

PROBLEMI: ako je maslac hladniji od sobne temperature reagovaće tako što će ostati zrnast dok mutite puterkrem ili se može desiti da se otpusti i deo tečnosti. Videćete čvrste deliće maslaca u baricama tečnosti. Samo nastavite da mutite i on će se sjediniti. Moguće je i lagano zagrevanje posude fenom (oprez) kako bi se blago rastopio ili ga ostavite jedno vreme na sobnoj temperaturi. Drugi problem je ako puterkrem deluje tečno  i blago zrnasto, ni blizu izgleda svilenkastog šlaga. Dodali ste prevruć maslac ili je merenge bio vruć i nedovoljno ohlađen. Prebacite posudu u frižider ili zamrzivač zajedno sa mutilicom. Proverite posle 15-20 minuta. Ako se sve steglo, umutite ga.

Treća opcija je kada ga izvadite iz zamrzivača posle dužeg zamrzavanja.. Ostavite ga da dođe do sobne temperature i umutite. 

 

Moya magazin 

Fotografije: Canva, Tucrazycake

Video: Tucrazycake

 

 

 

 

Povezani članci