Najljepše su one priče koje se dese iznenada i spontano. Nekada to bude dok ispijamo kafu sa prijateljima, šetamo omiljenim dijelom grada, putujemo, surfujemo internetom…

Za medicinsku sestru iz Subotice Svetlanu Šabić, dovoljan je bio samo jedan pogled na viralni snimak da otkrije svoje skrivene talente! Kreativnost koja joj je i dan danas glavni saveznik, donijela joj mogućnost da se opusti od prezahtjevnog posla i da uživa u stvaranju nevjerovatnih 3D medenih priča.

 

 

Koliko dugo se bavite izradom medenjaka i šta Vas je podstaklo da započnete svoju medenu priču?

Moja medena priča je sasvim slučajno počela 2016. godine. Tog proleća je jedan snimak, na kojem je veštom rukom iscrtavan mađarski narodni vez na medenjaku, postao viralan na društvenim mrežama. Autor snimka je bila Judit Poor, poznatija kao Mezesmanna. Malo je reći da me je video opčinio. Takođe, probudio je u meni interesovanje i znatiželju. Usledile su nedelje i meseci istraživanja, čitanja, učenja, gledanja i sakupljanja raznih snimaka i fotografija vezanih za dekoraciju medenjaka.

Krajem 2016. napravila sam svoje prve kreacije. To su bili 3D medenjaci na temu božićnih i novogodišnjih praznika. Sve sam poklonila sebi dragim osobama i naravno, objavila na Facebook-u. Tada je sve počelo…

 

 

 

 

S obzirom da radite jednu izuzetno zahtjevnu vrstu posla, kako uspijevate sve da postignete?

Pošto radim u zdravstvu, imala sam potrebu da pobegnem od stresa i da se opustim. Ovo je bio savršen način za to. Moram priznati da mi je na početku bilo lako da uskladim posao i hobi. Međutim, kako je interesovanje za moje medenjake postajalo sve veće, ja sam teže uspevala da pronađem balans.

Protekle dve godine su bile naporne i zahtevne za mene na profesionalnom planu. Imala sam želju da se više posvetim porodici i nekim drugim zanimacijama. Zato sam rad sa medenjacima, pre par meseci, svela na minimum. Ipak, za svo ovo vreme sam učestvovala u par kolaboracija koje su bile pravi izazov, ali sam uživala.

 

 

 

Da li ste imali prilike da se negdje edukujute ili ste samouki?

Za sebe bih mogla reći da sam samouka, mada sam imala sreću i čast da učestvujem na kursu Marte Torres u Beogradu, u junu 2018. Kurs me je dodatno motivisao i otvorio mi je vrata bajkovitog sveta medenjaka. Upoznala sam divne žene sa naših prostora koje se takođe bave ovim poslom i ostvarila sam dragocena poznanstva.

 

 

 

Koji stil najviše volite?

Najviše volim da radim uskršnje i božićne medenjake. Razlog je verovatno zato što volim ove praznike i što još uvek u njima uživam kao dete. Pored toga, volim fantaziju, bajke, životinje i cveće. Koristim „cartoon“ stil jer mi je najlepši i najjednostavniji. Nikada ranije nisam imala iskustva sa crtanjem i slikanjem pa bi mi neki realističniji stil bio problematičan. Oprobala sam se u folk stilu, izradom Kalocsai veza i čipke. To su bili moji početnički radovi, meni dan danas vrlo dragi. Dok radim, bitno mi je da medenjaci budu lepi, da se ja smešim kad ih radim, da kod ljudi bude emocije i izmame osmeh na licu.

 

 

 

Imate li nekog uzora čiji rad od samog početka pratite?

Prvi uzor mi je bila Judit Poor i vrlo sam joj zahvalna što mi je otkrila svet medenjaka. Izuzetno cenim rad Marte Torres, Teri Pringle Wood, Silviye Jankowski, Elene Kortusove itd.

 

 

 

Imali smo prilike da u kolaboracijama za Moya magazin vidimo Vaše fantastične 3D medenjake. Koliko je zahtjevno izraditi takve medene priče?

Izrada 3D medenjaka jeste zahtevna. Prvo treba osmisliti „priču“, zatim likove, elemente, dimenzije, položaj.

Na početku sve skiciram na papir, isečem makazama i napravim neku vrstu projekta. Tako dobijem vizuelni doživljaj cele kompozicije. Nakon toga sledi ručno sečenje testa prema papirnim oblicima, pečenje, oslikavanje, sušenje. Postavljanje i lepljenje u vertikalni položaj je najdelikatniji deo u celom procesu, jer ovde može doći do lomljenja medenjaka. Takođe je vrlo nezgodno kada sve zalepite i shvatite da vam neki elementi stoje nakrivo. Zato treba biti temeljan, pažljiv i strpljiv. Ovo je prava igra živaca, ali je zadovoljstvo na kraju uspešno završenog rada veliko.

 

 

Koju tehniku ukrašavanja medenjaka lično najviše volite?

Tehnika koju najčešće koristim je „pressure piping“. Na taj način se dobijaju reljefni, 3D likovi na medenjacima. Dekorišem isključivo royalom i povremeno koristim šećerne perlice. Royal pre nanošenja uvek obojim gel bojama, ali i dodatno bojim i senčim nakon sušenja.

 

 

 

Koji svoj rad bi izdvojili kao omiljeni?

Trenutno su mi omiljeni radovi “3D božićne kućice” koje sam prvi put radila i rad za kolaboraciju Grimm’s Fairy Tales.

 

 

Moyamagazin

Fotografije: cookieart_svetlana

 
 
 
 


Povezani članci