Spoj drevne i moderne umjetnost 

 

 

Prve figure i posude od terakote su otkrivene čak prije 3000 godina p.n.e. na području današnjeg Pakistana. Sam pojam terakota simboliše glinu koja se oblikovala i sušila / pekla, prvo na suncu kasnije u ognjištima i pećima. U zavisnosti od područja gdje su dominirale različite boje gline, imali smo prilike da vidimo razne terakota nijanse žute, narandžaste, crvene, roze, sive ili smeđe. 

59 umjetnika iz cijelog svijeta posvetili su svoje radove na temu ove drevne umjetnosti koja prikazuje savršen spoj četiri glavna elementa - vazduha, vode, zemlje i vatre. Inspiraciju su pronašli u raznim kulturama kroz skupture, nakit, činije... Vojnici kineskog cara, boginje plodnosti, mitska bića, nakit, indijska božanstva prikazana su na medenjacima, tortama, bistama….

Domaćica kolaboracije dr. RB Sudha iz Hyderbada, Indija, koja se inače osim slatke umjetnosti bavi i astrologijom i radi u prosvjeti, prenijela nam je svoju zahvalnost koju osjeća prema svim učesnicima koji su svojim fantastičnim radovima, realističnih nijansi,  unijeli malo radosti i sreće u ovo teško vrijeme.

Antonio Gutierrez

 

Meriem Falek

 

Tatiana Amelenko

 

Iveta Košikova

 

Rosa Aldave

 

 

Vicky Chang

 

Claire Cowburn

 

Jelena Dobrosavljević

 

Linda Hackett

 

Sandra Smiley

 

Marta Torres

 

Cholys Guillén Requena

 

Ruchika Bhargava

 

Manisha kaur

 

Galia Garova - Mihailova

 

Clarinda Mansfield

 

Više radova možete pogledati na stranici: Terracotta Collaboration

 

Moya Magazin

 

 

 

Povezani članci