Društvene mreže, fejsbuk i instagram su nam otvorili nove puteve u poslu. Iako su i pre postojali prvo časopisi, pa zatim i internet forumi na temu torti ili specijalizovani sajtovi za međusobnu komunikaciju, društvene mreže su olakšale i ubrzale povezanost. Sa vrlo malo truda napravite svoju stranu i delite svoja mala dela, tražite šta vam se dopada i povezujete sa ljudima  i iz okoline i sa raznih strana sveta. Fejsbuk je imao veliki zamah, a onda je instagram dobio primat jer je prvenstveno fokusiran na fotografije, a u poslednje vreme i na video snimke. 

 

 

Iako je cilj vaše prezentacije, sajta ili stranice da stigne do vaših kupaca, odjednom ste se našli povezani sa ljudima sa drugog kraja planete. U početku je išlo mirno, rasli su fanovi, interakcije, vi ste sve lakše nalazili autore kojima se divite. A onda je u jednom trenutku počelo sve da pada. Znalci kažu da je u pitanju - algoritam. Moja procena je da je ozbiljan pad krenuo još 2017. posebno za zemlje trećeg sveta. Još tada nam nisu bile dostupne neke opcije koje jesu bile razvijenim i moram da naglasim, popularnim zemljama. Sve je počelo da stagnira, vidljivost je počela da opada. Što ste vi u poslu bili bolji to su rezultati bili gori. Kada su i kolege iz razvijenih zemalja videle da se nešto dešava i da im opadaju brojevi i čak da se upoređuju međusobno, bilo je jasno da će situacija biti sve gora.

 

 

Zašto se to desilo? Ne treba optuživati algoritam. Iz godine u godinu je bilo sve gore. Instagram kao deo Fejsbuk kompanije, sada Meta kompanije, imaju cilj da zarade. Zarada im dolazi pored prodaje podataka u smeru reklama  i  izlazak na berzu do koga se dolazi ozbiljnom prodajom. Njihov proizvod je reklama. Ubacivanjem reklama postalo je jasno da je vidljiva plaćena objava, a ne ova organska. Naravno da možete imati dobre rezultate i sa običnom objavom, ali sve je teže i budu zakopane duboko među objavama. Desilo mi se nekoliko puta da pomislim na nekog autora i da se pitam šta se dešava i zašto nema objava, a opsesivno ga pratim, što znači da redovno klikćem i imamo interakciju. Po pravilima algoritma morale bi te objave prve da mi izlaze. Odlaskom na taj profil vidim da mi čak 3 objave uopšte nisu izašle.
Moj instagram je samo poslovne prirode i ne osećam se loše što moram redovno sve da pratim.
Reklama je odgovor na sve. Firma živi od toga, mi kao posao moramo imati izdvojen budžet za reklame. Problem nastaje kada ste svesni realnosti da ne možete svaku objavu da sponzorišete.
U sledećim tekstovima imaćemo za temu reklame kao obavezan deo posla i šta možemo očekivati od njih. Jasno je da mali biznis nema tu količinu novca koja je potrebna za reklamiranje. Postoje rešenja kako se prilagoditi tome.

 

 

Poruka onom ko sada otvara nalog je: neka vam je sa srećom. Vaš rast će biti daleko sporiji nego nama koji smo odavno napravili naloge. Ne znači da ne možete da iskočite i napravite odličnu posećenost svog naloga. Uostalom, vaša dela će govoriti umesto vas.
Vaša stranica na društvenoj mreži je pre svega vaša prezentacija i arhiva dela. Ne osvrćite se na brojeve. Svako ko vas upita za posao možete da usmerite na vašu stranicu gde u par koraka može da pogleda sve i vaš razvoj i šta nudite.
Ne bismo smeli biti robovi društvenih mreža u smislu da upravljaju našim poslom, životom, strahovima. Treba da bude obrnuto. Vaš osnovni posao su produkcija, kreativnost, a održavanje stranica spada u birokratski deo.
Da li vam više znači 6200 lajkova na torti bez prodaje ili bez nekog značajnog širenja posla i prodaje ili 30 lajkova na torti, a da ne dižete glavu od posla i sreće? Šta nam znači popularnost na mreži i šta nam donosi osim prestiža koji može da nestane u sekundi? Šta imamo od lajkova? Mala bara, a krokodila puno.
U nastavku se bavimo  savetima iz stručnih časopisa, saveta koji daju infulenseri i kako možemo da se snađemo u moru svih tih saveta u cilju očuvanja pribranosti, promene smera u  načinima reklamiranja i daljem razvoju poslova.

 

 

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Canva

 

 

 Povezani članci