Verovatno ste primetili da u poslednje tri godine ima sve više naloga koji vas savetuju kako da unapredite svoje instagram stranice, "pobedite algoritam". Često primetim da oni koji me savetuju kako da unapredim svoju instagram stranicu imaju 30 puta manje fanova. Na stranu to, da vidimo kakvi su saveti od onih koji prodaju svoje usluge savetovanja do primera poznatih influensera.

 

 

-Prvi savet je da uredite slike u jednom tonu i da izgledaju kao priča. 

Da li imate vremena za to? Ja imam jedva vremena da uslikam svoj rad, a još manje da prilagođavam slike i tonove na slikama kako bi sve bilo u zelenoj ili plavoj boji. Najvažnije je da imate dobru fotografiju i da ne objavljujete bilo šta, čisto radi reda da biste objavili. Estetski osmišljen nalog zvuči lepo, ali kako vrlo brzo svi krenu da rade isto, oko se zasiti.


-Drugi savet je da "highlights" iznad slika, uredite sa bedževima. 

Sve je to stvar izbora, da li se vide slike ili imate ilustracije. Nisam sigurna koliko ljudi ulaze da gledaju jer kad pratim profile, retko se setim da kliknem na te opcije. Dobro ih je imati i to sa jasnim temama, cene, pitanja i odgovori, neki primeri proizvoda, slike i snimci iz radionica mogu da privuku pažnju i dobro su mesto da pakujete snimke iz priča na to mesto.


- Treći savet je bio da se redovno objavljuju priče (story). 

U početku su dobile na popularnosti i zbog njih je vidno opao broj objava na glavnoj strani. Sve su stavljali u priče koje su nekad delovale kao da su bez kontrole jer neki objave 123 snimaka zaredom. Brzo smo se zasitili tako da su meseci prolazili a da ne kliknem ni jednu jedinu priču. Povremeno stavim svoju i nastavim da radim. Preporuka je da objavljujete povremeno i uvek je poželjno da objavite delove iz proizvodnog i kreativnog procesa.

 


Sa velikim zakašnjenjem kod nas, došli su REELS, video snimci koje je moguće montirati. Njihovim dolaskom sam shvatila da zaista ne mogu ništa od toga i da se previše traži od nas, a ništa ne dobija. Pritisak je veliki, zahtevi i prilagođavanje da budete prisutni i da treba da vam raste nalog je ogroman. Za sve to je potrebno ozbiljno vreme koje je mnogo više od jednog dana nedeljno. Mi već radimo prekovremeno redovno. Kako uklopiti sve to? Osetila sam se kao da smo tu da nekoga animiramo, da nas izlupaju kao pinjatu i uzmu sve slatkiše. 

 

 

Dokle sve to može daleko da ide? Ide dokle dozvolimo. Koliko vam vremena treba da se obučete, našminkate, uredite kreativni haos u radionici da bise napravili neki snimak? Mnogo. Nemojte dozvoliti nikakav pritisak. U početku sam mislila da samo meni smeta dok nisu i ostale kolege počele javno da pišu da ne mogu, ne žele, da se osećaju loše, da je njima posao ono što se vidi kao delo, i da se ne osećaju ugodno da snimaju sebe. Ako se osećate loše, nemojte. Mada, smatram da bi povremeno trebalo dati šansu tome, ne u svakodnevnom snimanju kao što radi influenseri već osmislite i napravite neke snimke, ne morate se vi videti na njima. Osmislite lep video snimak kao prezentaciju svog rada, stavite muziku i pustite. Ne opterećujte se koliko će lajkova imati. Nailazila sam na naloge koji kažu kako su mnogo snimaka stavljali i eto, taj 65. im je doneo viralnost. Da li im je doneo više posla ili priliku da podignu cene? Samo je jedna rekla da joj se to desilo, a početnik je u poslu.

 

 

Često sam gledala takve snimke, i od kolega i razne slatke životinjice, ples i šaljive snimke i jedno je zajedničko svima. Nikoga nisam počela da pratim. Stavim lajk i pređem na drugi snimak. Šta vi radite? Da li gledate i kako utiče na vas? Šta ste primetili?
Sve je to osmišljeno pre svega za influensere. Najmasovniji nalozi su nalozi poznatih ličnosti iza kojih stoje dela i oni ne moraju da prate nijednu smernicu jer su im objave dovoljne. Moraju da prođu kroz odobrenje publiciste, ali to je sve. Drugi najpopularniji nalozi su šaljivi nalozi kojima su dovoljne samo redovne objave.  Treći najpopularniji nalozi su osnova instagrama, a to su influenseri. Oni prodaju svoj život, neko bi rekao lažni život, slike su obrađene, kreirane i iza svake stoji nekoliko sati rada. Njima je to posao. Nemaju drugi iza toga. Objava je posao. Kad objavi, ode na kafu ili da spava.  A vama je produkcija posao, objava je prateća stvar. Samo oni imaju vremena da do sudnjeg dana uređuju boje, snimaju video snimke, presvlače se i prodaju priču. Zato budite svesni da nemate previše dodirnih tačaka i da teba da se posvetite svom poslu i ne podležete svim pritiscima.

 

 

Zaključak je da će se pojaviti još novina i da ne smete da osećate veliki pritisak niti da vam išta unosi stres. Da, treba se menjati i prilagođavati, izlaziti iz zone komfora ali ne po svaku cenu i svom silinom. Vaša dužnost je da radite svoj posao i kao mali timovi i firme pažljivo da osmislite način prezentacije i reklamiranja jer ste vi sve i radnik i sekretarica i PR i marketing i čistačica. Ne možete na dnevnom, pa ni na nedeljnom nivou gubiti previše vremena. Pristupite svemu bez stresa i razmišljajte o svojoj ponudi i svojim kupcima.
Svi nabrojeni saveti su dobri, ali ih treba uzimati sa kašičicom i ne dozvoliti da vas panika i nesreća obuzmu zato što nemate vremena, nemate ni snage da osmislite ili ne želite neko da vas vidi. Napravite korak i probajte bar jednom u par meseci da unesete neku novinu u svojoj prezentaciji. 

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Canva

 

 

 

 

Povezani članci