za izradu cveća od šećerne mase

 

Šta nam je sve potrebno da bi se upustili u izradu realističnog cvijeća od šećerne mase, objasnila nam je Marija Jevremović, svetski priznata umetnica iz ove oblasti.

 

 

   Cveće se pravi od posebne šećerne smese, koja sadrži prehrambenu gumu (br. 2) Dosta se razlikuje se od fondana, koji treba da ostane mekan i posle nekoliko dana kako bi se torta lakše sekla. Guma smesi daje elastičnost i osobinu brzog sušenja.                                                         
    U gotovu smesu, komercijalnu ili pravljenu, dodajemo prehrambene boje u gelu kako bismo dobili željenu boju (br. 1) Najvažnije je odmah dobiti nijansu koja nam je potrebna. Pošto se smesa na vazduhu vrlo brzo suši, stavljamo je u toku rada u kesu ili ispod posudice (br. 3)

   Smesu tanjimo sa oklagijom (br. 4) pa dodatno oblikujemo, ako je potrebno i sa makazicama (br. 12) na podlozi (br. 5) i prenosimo na penastu podlogu (br. 6) za dalju obradu alatkicama (br. 7). Ako cvet ili list zahtevaju i verne šare ili venice, laticu ili list stavljamo između dvostranog otiska od silikona (br. 8 i 9). Prenosimo na modlu kako bi se osušilo u određenoj poziciji (br. 9). Tradicionalno pravljenje cveća nudi i brojne sekače. Ja ih koristim za pojedino sitno cveće ili za namenu koju nije predviđeno (br. 10)

 

 

Svaki cvet ima osnovnu dršku koja se pravi od žica različite debljine, obavijene sa papirom. Svaki listić se stavlja na žicu, kao i pojedine latice cveća. (br. 11) Žice sečemo sa sekačem za žicu (br. 10). Kao osnovu određenih vrsta cvetova, na koju stavljamo latice, koristimo osnove od stiropora (br. 13) kroz koju smo provukli glavnu žicu kao dršku. Latice, listove ili cvet u procesu rada stavljamo na stiropor (br. 14),  konstrukciju za sušenje cveća (br. 15) ili sunđerastu podlogu (br. 16).  Žice spajamo sa elastičnom i samolepljivom papirnom trakom (br. 18) i sečemo je na željenu dužinu ili pravimo uže trakice sa makazama (br. 17). Prehrambene ili dekorativne boje u prahu za senčenje (br. 19)  koristimo da sa različitim četkicama (br. 20) naglasimo detalje ili u slučaju saturisanih boja da obojimo celu površinu cveta. 

Fotografije: Marija JevremovićPovezani članci