Među prvim vjesnicima proljeća, dolazi nam i malena i nježna ljubičica koja može biti prelijep ukras za vašu poslasticu i oduševiti vas sa svojim slatkastim ukusom.

 

 

 Kate i Davor sa bloga Pogača, pripremili su uputstvo kako da napravite ušećerene ljubičice ili pak neko drugo jestivo cvijeće, sa kojim bi voljeli da ukrasite vašu poslasticu. Kao što je uvijek slučaj sa jestivim cvijećem, vrlo je bitno da ga beremo daleko od puteva i fabrika. Ali ako nemate previše izbora, potrebno je da pažljivo uronite cvijeće u posudu sa slanom vodom, ostavite 10-ak minuta i nakon toga ga izvadite na papirni ubrus da se dobro osuši.

 

 

     Potrebno:

    ljubičice

   1 bjelance

  kristal šećer fine teksture

    slikarska četkica

     papir za pečenje

 

U posudu stavite bjelance pa ga kratko izmješajte mutilicom, tek toliko da se zapjeni.  U drugu posudu stavite fini kristal šećer. Ako nemate takav šećer, možete obični šećer samljeti u blenderu ili aparatu za kafu dok ne dobijete finiju teksturu. 

Koristite čistu četkicu za bojanje. Uronite je u bjelance pa nježno premažite cijelu površinu cvijeta, zatim ga pospite šećerom i licem okrenutim prema dolje položite na dasku obloženu papirom za pečenje. Cvjetove ostavite da se suše 1 dan. 

Ljubičicama je dovoljan jedan dan da se osuše, a za cvijeće debljih listova trebati će nešto duže vremena.

  

 

Ušećereno cvijeće možete poređati uz gornji rub torte ili pak napraviti neku novu proljetnu kreaciju vašeg omiljenog kolača. U svakom slučaju, ušećereno cvijeće je sve popularnije na zapadu i dostiže astronomske cijene. Pa ako imate mogućnosti da naberete buketić jestivog cvijeća, zašto ne bi uz malo truda, priuštili gotovo besplatan luksuz. 

 

 

 

Fotografije: PogačaPovezani članci