Slađana je tragajući za ideju uskršnjeg zeke zavirila čak i u bojanku svoga sina. I baš na tim stranicama, smješkao se mali zeka, kao da je znao da će postati glavna zvijezda ovog tutorijala!

 

Kada kažemo Slađana Prgomet, teško da možemo znati ko je u pitanju ali kada kažemo njeno umjetničko ime Iva Ivić, svi će se sjetiti nevjerovatnih realističnih figura od šećerne mase. Uz njena precizna uputstva i vi možete napraviti ovog simpatičnog zeku i sa njim ukrasiti uskršnju poslasticu.

 

Potrebno:

Ticino- bjele, žute, zelene i boje kože

Dresden alatka

Skalpel

Žice 20’, ražnjić štapići

Prah boje (dust) zemljanih tonova

Četkice, alkohol, crna gel boja    Napravite oblik glave kao sa slike zatim špicastim djelom dresden alatke napravite udubljenje za oči. Od srednjeg djela oka prema bradi napravite usjeke kao na slici.

 

Napravite kuglicu koju ćemo zalijepiti da bi napravili njušku zeca. Skalpelom napravite usjek za usta zatim oblom stranom dresden alatke povucite usjek na dole da bi dobili otvorena usta.  Napravite usjek na njušci.

 

Napravite teksturu krzna povlačenjem alatke, zatim napravite tjelo i noge (fiksirajte sa ražnjić štapićem na stiropor). Zalijepite noge i ruke pa i na njima napravite teksturu krzna.


 

Stavite glavu i namjestite žice za uši.  Napravite uši kao na slici, stavite ih na žice i zalijepite ih za glavu.  Napravite bjeli dio na vratu. Na sličan način možete napraviti i pile - od žutog fondana napravite tjelo i glavu kao na slici.

Parče zelenog fondana nepravilno rastanjite pa alatkom napravite teksturu trave

 

Ofarbati zeca u nijanse zemljanih tonova, pomoću prah boja i alkohola - neke djelove preskočiti, ostaviti u nijansi boje kože. Taj posao bi uveliko olakšao airbrush ali kao što se vidi može se odraditi i bez njega. Iscrtati crnom bojom dio oko oka. Dodati bijeli ticino za oči i nacrtati smeđom bojom oči zeca. Sastaviti pile - dodati mu krila, kljun i oči zatim ga staviti u prethodno izrezano jaje pa obojiti.

 

Fotografije: Slađana Prgomet

Povezani članci