Da li ste znali da se vafer papir koristio kao desert u doba renesanse? Nakon istorijskih istraživanja, otkriveno je da je baš on predstavljao luksuzni slatkiš koji su mogli priuštiti samo aristokrati i viša srednja klasa.

Iako danas ova namirnica više nije na meniju luksuznih dezerta, razni ukrasi napravljeni od vafer papira mogu učiniti da svaka poslastica djeluje veoma otmeno i elegantno!

 

 

   Osnovni sastojci vafer papira su kukuruzni skrob, voda i biljno ulje. Veganski je, bez glutena i većine alergena. Pošto je njegova tekstura slična papirima za štampač, krajem dvadesetog vijeka se većinom koristio za tu namjenu. Međutim sa pojavom dekor i fondan jestivih papira potpuno je zapostavljen- da bi jednog dana osvanuo u potpuno novoj ulozi. Rekli bi da za to, kao i obično, zasluge pripadaju veoma kreativnim i inovativnim majstorima koji svojom svestranošću otkrivaju nove namjene starim sirovinama! Zahvajujući njima sada ga koristimo za izradu cvijeća i oblikovanje raznih ukrasa koji se danas često mogu vidijeti na moderno dizajniranim tortama. 

 

 

Način skladištenja vafer papira je vrlo jednostavan. Čuva se u zatvorenoj kutiji ili vrećici, da bi ga zaštili od isušivanja (postaje previše krt i lomljiv) u prostorijama koje nemaju previše vlage. Vafer papir može trajati prilično dugo, oko 2-3 godine u prosjeku, ako se čuva na ispravan način. Na isti način se čuvaju i napravljeni ukrasi od vafer papira. 

 

Postoje 3 glavne vrste vafer papira: 

O-grade 0,22mm - vrlo tanak i lagan. Veoma osjetljiv i pogodan za brzu izradu. Obično se koristi za najtanje latice (na pr. David Austin ruža- centar)

 

 AD-grade  0,27-0,35mm - najčešći tip papira za izradu realističnih cvjetova, lišća i ukrasa.

 

DD-grade 0,6 mm - gladak sa obije strane i značajno deblji od predhodna dva tipa vafer papira. Odličan za izradu apstraktnog cvijeća, lišća i stabillnijih ukrasa. 

 Savjetujemo vam da isprobate sve tri vrste papira kako biste pronašli svoj omiljeni!

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Pinterest

 

 Povezani članci