Gelato & Pastry chef

 

 Spoj znanja i iskustva, šefa specijalizovanog za poslastice i sladoled Valentino Žalca,  dovelo je iz Hrvatske u Crnu Goru na mjesto supervizora proizvodnje u fimi IceCom iz Podgorice. Sa njim smo popričali o poslovnim iskustvima i o fantastičnoj liniji super premium sladoleda u čiji smo kvalitet imali prilike sami da se uvjerimo. 

 

 

Nakon školovanja za poslastičara u jednoj od najvećih srednjih škola za ugostiteljstvo u Hrvatskoj, svoje prvo praktično iskustvo ste stekli u Four Point by Sheraton Panorama hotelu. Gdje ste još imali prilike da  nadogradite svoje znanje koje Vas je dovelo u poziciju supervizora proizvodnje sladoleda, kolača i torti?

Nakon Sheraton-a , radni angažman sam nastavio u čuvenoj poslastičarnici Zagreb, koja radi još od 1950. godine i u kojoj se i danas njeguje francuski stil poslastičarstva. Veliko iskustvo sam stekao u radu s poznatim šefom Naserom Gašijem, koji se školovao u Francuskoj a uz koga sam naučio sve vezano za moderno poslastičarstvo, između ostalog - Opera tortu, macaronse, Pars Brest, itd . 

 

 

Nakon koliko godina ste konačno dobili odriješene ruke u kreiranju poslastica?

U proteklih pet godina radio sam kao šef u prestižnim restoranima i poslastičarnicama poput Zvona keteringa, My Way caffe restorana, Slatke priče i drugim.  

U caffe restoranu My Way, koji je pretendovao moderni stil poslastičarstva, prvi put sam se susreo sa potpunom slobodom za kreiranje svih kolača i sladoleda koji se nalaze u vitrini. Kolače koje sam tamo implantirao su Millefeullies, Lemon tart, Crem de la crem i moderne torte na bazi creme anglaise. 

 

Regionalna grupacija IceCom je u Vama prepoznala posvećenost i ljubav prema poslastičarstvu, šta Vas je najviše privuklo da se pridružite njihovom timu?

Kako je My Way renomirani restoran na jednoj od najboljih lokacija u Zagrebu, privukao je mnoge znatiželjnike za moj rad. Moj trud, rad i zaljubljenost u poslastičarski posao prepoznala je i regionalna grupacija IceCom te mi je, na prijedlog direktora Nemanje Radonjića direktora IceCom-a za Hrvatsku, ponudila radni angažman. Od samog starta mi se svidjela vizija kompanije i uopšteno pristup, način razmišljanja i profesionalan odnos prema poslu. Posebno mi se dopalo to što grupacija IceCom posvećuje veliku pažnju edukaciji svojih kupaca širom regiona.  Kako sam uvijek imao želju da radim u školi i podučavam druge, kao i da putujem, prihvatio sam posao sa zadovoljstvom. U IceCom-u sam dobio priliku da kroz razna putovanja, edukacije, rad i susretanja s različitim chef-ovima širom Evrope nadogradim svoje znanje, steknem dodatno iskustvo i radim na najsavremenijim uređajima za poslastičarstvo. Dakle, kroz radni angažman u IceCom-u dobio sam mogućnost da steknem značajno međunarodno iskustvo i znanja kao i to da se veoma dobro upoznam sa poslastičarskim praksama koje se primjenjuju širom Evrope. Posebno izdvajam to što sam savladao znanje i o najsavremenijoj opremi koja se koristi u poslastičarstvu i shvatio značaj kvalitetne opreme prilikom radnih procesa. 

 

Nakon Hrvatske pridružili ste se IceCom timu u Crnoj Gori, možete li nam reći nešto više o Vašem angažovanju na mjestu supervizora u proizvodnji?

 Trenutno radim na jednom od najpotencijalnijih projekata na Balkanu u domenu poslastičarstva. Sestrinska firma IceComa-a iz Crne Gore, Algoritam Podgorica, angažovala me je na mjestu supervizor-a u proizvodnji. Algoritam je firma koja dominatno proizvodi sladolede, torte i kolače. Radi se o privrednom društvu koje decenijama samostalno proizvodi proizvode premium kvaliteta u vjerovatno najreprezentativnijem proizvodnom pogonu tog tipa u Crnoj Gori, a možda i regionu. 

 

Funky Chunky, linija super premium sladoleda je od samog starta naišla na veliko interesovanje, kakva priča se krije iza nastajanja jednog ovako kvalitetnog brenda?

Prošle godine, preduzeće je uvelo na tržište super premium sladoled pod brendom Funky Chunky. Ovo je linija proizvoda na koju smo posebno ponosni iz razloga što smo u našem proizvodnom pogonu uspjeli da napravimo proizvod koji teksturom, kvalitetom i ukusom parira vodećim svjetskim brendovima u svijetu sladoleda. Radi se o super premium sladoledu kakav trenutno ne postoji na našem tržištu u ovom profilu ponude. Karakterišu ga izuzetna tekstura, punoća ukusa, i komadići čokolade, karamela, keksa i pralina kojim je sladoled obogaćen u cilju stvaranja kompletne cjeline proizvoda koji izaziva čulnu senzaciju i prijatan post-konzumni osjećaj. Super premium linija sladoleda obogaćena je insertiranim sirupima, koji nijesu prelivni, već su skriveni u srcu sladoleda, čime se čuva njihova svježina i sprečava isušivanje i oksidacija. Nema potrebe navoditi kakav je izazov učestvovati u balansiranju sastojaka takvog proizvoda. Kao što rekoh, u našem regionu trenutno niko ne proizvodi takav sladoled, što je omogućilo da po prvi put preduzeće izveze sladoled na srpsko tržište. Sada naš sladoled, osim u Crnoj Gori, može konzumirati i u tržnom centru Delta Planet u Nišu. 

 

 

Kako gledate na poslovne izazove koji su tek pred Vama?

Kako je firma Algoritam opremljena sa visokotehnološkim uređajima za proizvodnju sladoleda i chunkova, posebno sam uzbuđen jer mi to pruža veliku priliku za dalje učenje i usavršavanje. Također kroz saradnju s tehnolozima u firmi dolazim do još većeg znanja što se tiče same materije proizvoda. Nadam se da ću opravdati povjerenje koje mi je dodijeljeno i da će moje iskustvo u poslastičarstvu od skoro deceniju, imati značajan doprinos u poslastičarskoj aktivnosti firme u kojoj trenutno radim. 
 

 

Fotografije & video: Valentino Žalac

 

 

Povezani članci