Princeza među začinima

 

Dobra strana kod pisane reči je ta što vas ta ista reč može odvesti do najskrovitijih i najdaljih kutova vaše mašte – dovoljno je samo da pročitanu reč proživite zatvorenih očiju.

Sada vas vodim na daleki put, pravo u Meksiko i to u Verakruz, a domaćini će nam biti Totonaci. Prema njihovoj mitologiji legenda o vanili doseže do princeze Ksanat koja je bila najstarija ćerka plemenskog poglavice. Bila je izuzetno lepa, a pored lepote krasila ju je izuzetna snaga i odlučnost. Njenu pažnju privukao je mladić koji je bio umetik, ali nije bio istaknut u plemenu. Kada je njen otac, poglavica plemena, saznao za njihovu ljubav zabranio joj je da se za njega uda, jer ipak je ona bila princeza, a on jedan najobičniji smrtnik. Zato princeza i njen odabranik odlučuju da pobegnu iz plemena daleko od svih u šumu, ali su ubrzo uhvaćeni i surovo kažnjeni. Na mestu gde je prolivena njihova krv iznikao je žbun oko koga se uvila nežna, smaragdno zelena loza sa cvetovima opojnog mirisa. Vanila je predstavljala zagrljaj dvoje tragično preminulih ljubavnika, dok je njen plod koji se pojavio predstavljao sveti poklon Bogova.

Vanila je pripadnica roda orhideja i jedina je jestiva među njima. Ono što nju izdvaja od drugih orhideja, pored jestivosti, je i to što uspeva samo na specifičnim geografskim podnebljima (10-20 stepeni ispod i iznad ekvatora). Kao prava princeza, zar ne?

Njenu visoku cenu određuje težina i specifičnost njene proizvodnje. Da bi se razvile mahune vanile, potrebno je da oprašivanje biljke pomognu kolibri ili posebne vrste pčela. Nežni cvetovi su otvoreni veoma kratko, tako da i to otežava njeno oprašivaje. Upravo iz tih razloga u današnje vreme se oprašivanje vrši ručno, a zatim sledi dug put obrade i sušenja. I naravno sve to podiže cenu ove princeze među biljkama...

 

 

Vanilu možete upotrebiti na različite načine, dovoljno je samo da budete dovoljno maštoviti i hrabri. Njena najčešća primena je u kolačima, tortama, sirupima..... Često će obogatiti čokoladu, ali nije retkost da je nađete i u čaju ili kafi. Oni koji žele da sa istom eksperimentišu svakako će je dodati u slanu ili kiselu hranu, dok će vanila kao dodatak plodovima mora napraviti pravi bum na vaše čulo ukusa. Takođe će pojačati slatkoću korenastog povrća, a odlična je i u kombinaciji sa jabukama, dinjom i lubenicom, kruškama, breskvama, rabarbarom, jagodama, mlekom i jajima. Na vama je samo da poželite da eksperimentišete, a vaša čula će vas svakako nagraditi kraljevskim uživanjem.

Kažu da vanila ima i afrodizijačka svojstva....Da li će na vas da utiče njen ukus, miris ili nešto treće – ostavljamo vama da istražujete.

Princeza među začinima -vanila, nije samo začin za lepše raspoloženje, zato budite slobodni da njenu upotrebu ne ograničite samo na kuhinju. Miris vanile će vam ublažiti stres i razbistriti um.

Neka istraživanja pokazuju da miris vanile suzbija želu za unošenjem slatkiša, tako da će vam ova princeza pomoći i da vratite vašu željenu kilažu, istu onu koju ste davno izgubili usled napornog rada, stresa i svih onih obaveza sa kojima se borite svaki dan.

I da se vratimo na početak priče – povela sam vas u Meksiko rečima, a sada je na vama da izaberete mesto do koga će vas vaše misli odvesti na krilima vanile. I ne zaboravite da se iza svakog mirisa vanile koga osetite krije jedna divna ljubavna priča koja čeka da je baš vi ispričate......

 

 

Piše: Ivona Aladrović

Fotografije: Canva

 

 

 Povezani članci