Kuvane leblebije, posebno ako su iz konzerve ili tegle iz koje se iskoristila aquafaba, mogu se koristiti podjednako lepo i u slanim i u slatkim receptima, s obzirom da su relativno neutralnog ukusa, naročito ako se kombinuju sa čokoladom.  A kombinacija tamnog ruma i crne čokolade je jedna od najpoznatijih i najvoljenijih, pa je gotovo sigurno da će svi voleti ove mekane kockice. U zavisnosti od vrste vegan (posnih) keksića koji se koriste, možda će ih biti potrebno malo više ili malo manje, što je najbolje oceniti u toku pravljenja poslastice. Čim se može uzeti malo mase i napraviti kuglica od nje, spreme su za kalup, bez obzira da li je potrošen sav keks ili ne. 

 

 

Potrebno je, za 36 kockica: 

250 g kuvanih leblebija 

120 g prah šećera, prosejanog 

50 ml tamnog ruma 

15 g nezaslađenog kakao praha 

100 g crne čokolade (sa minimalno 60% kakao delova) 

100 g vegan maslaca 

150 g fino mlevenih badema 

100 g fino mlevenog vegan keksa 

 

Postupak: 

Otopiti čokoladu i veganski maslac, bilo na tihoj vatri, bilo u mikrotalasnoj, te ostaviti sa strane da se prohladi.  Leblebije dobro ocediti od aquafabe, pa ih staviti u blender zajedno sa prah šećerom i rumom. Pustiti blender da radi par trenutaka, da bi se napravila fina pasta od sastojaka, pa dodati kakao i sjediniti sve. Tome dodati otopljenu i prohlađenu čokoladu i pustiti blender da radi dok se sve ne poveže i počne ličiti na čokoladni namaz. Masu sipati u veliku činiju, pa joj dodati bademe i dobro izmešati spatulom ili varjačom. Početi sa dodavanjem mlevenog keksa i mešati sve dok se ne formira masa koja se može utisnuti u kalup.  

Manji četvrtasti kalup (18x18 cm) obložiti papirom za pečenje, pa lepo rasporediti masu za rum kockice. Staviti kalup u frižider na par sati, a zatim, kada se sve fino steglo, seći na kockice ili štanglice, po želji. 

Dodatni savet: Ukoliko želite, može se dodati još malo ekstrakta ruma, za jači ukus. 

 

Piše: Tina Vesić

Fotografije: Tina Vesić, Canva

 

 Povezani članci