Još jednu prazničnu ideju pripremila nam je Marjana iz Švajcarske

Marjana Barukčić, na društvenim mrežama poznatija kao Merry Be porijeklom je iz Kotor Varoši ali je odrasla u Švajcarskoj gdje i dan danas živi. Iako radi kao projektant, svoje slobodno vreme provodi smišljajući slatka remek djela. Torte uglavnom pravi za rođendane svoje djece ali i za takmičenja na sajmovima u Njemačkoj i Švajcarskoj, na kojima za svoje umjeće i kreativnost uglavnom niže zlatna i srebrna priznanja.

 

 

Za ovaj tutorijal vam je potrebno:

Torta obložena fondanom po želji (u primjeru je torta obložena rozim fondanom na koju je polepljen vafer papir, koji je predhodno usitnjen u blenderu)

 

Za piliće vam je potrebno, osim alata sa slike, žuti, narandžasti i bjeli fondan. 

 

Isjecite djelove pileta preko providne folije da bi ivice ostale zaobljene.  Tjelo - žuti fondan rastanjiti na debljinu oko 2.5 cm. Na isti način pripremite djelove tjela za drugo pile, samo sa sjekačem u obliku srca. Napravite udubljene u tjelu pileta za oči, kao na slici, pomoću alatke sa kuglicom. U tjelo pileta umetnite ražnjić štapić.

 

Oči - bjeli fondan rastanjiti na debljinu oko 0.2 cm. Isjeći krugove preko folije. Blago pritisniti, da bi dobile ovalan izgled. Od žutog oblika suze, isjeći kapke za pile u obliku srca.Kljun - narandžasti fondan rastanjiti na debljinu oko 0.2 cm. Izrezati oblik suze zatim od špica su nam potrebna dva trougla, s tim da gornji dio kljuna bude malo veći.

 

Krila - fondan rastanjiti na debljinu oko 0.2 cm , zatim podjeliti alatkom na 3 jednaka djela, na isti način možete da postupite i sa kosom.

 

Noge - narandžasti fondan rastanjiti na debljinu oko 0.7 cm. Podjeliti alatkicom na 3  djela kao krila. Da bi noge dobile interesantniju formu, blago sa prstom pritisnemo lijevi idesni dio prema nazad  zatim odsječemo špic noge. Na taj način se noge ljepše uklapaju sa tjelom pileta. 

 

Četkicom ovlažite udubljenje vodom i zalijepite oči. Pazite pri nanošenju vode, vrlo malo je potrebno. Kada spremimo sve djelove postavite noge na stiropor. Zatim dodajte tjelo sa štapićem i na njega nalijepite ostale djelove. Za kosu vam je potreban žuti fondan rastanjen na debljinu oko 0.2 cm.

 Na kraju napravite rupice na kljunu.

 

Kad se figure osuše sljedi sjenčenje, nanesite narandžastu dust boju na sve ivice i mjesta gdje je potrebno da dobijemo dubinu. Za kraj pomoću vrha alatke (može i čačkalica) nanesite malu crnu tačkicu za oko. Za ovaj korak je najbolje koristiti gel boju.

 

Za grančicu nam je potreban materijal i alat sa slike.

 

Isjecite makazama ili sjekačem za papir, oblik srca od vafer papira. Nanesite četkicom zelenu dust boju na srca, pomalo do željene nijanse (sa obje strane). Bočicom sa prskalicom nanesite alkohol na srce, dovoljno je poprskati dva puta. (moze i četkicom ali ja osobno preferiram prskanjem jer bolje mogu da kontroliram količinu alkohola da bude ravnomjerno nanešena. Pričekajte par sekundi i srce od vafera će da postane savitljivo i lijepljivo.

 

Držite srce između kažiprsta i palca, žicu za cvjeće stavite u sredinu i sa blagim stiskanjem slijepite taj dio samo da prekrije žicu. Trake za cvjeće režite po dužini u 3 djela. Žicu sa listom držite čvrsto između kažiprsta i palca, sa brzim okretanjem između prstiju (kao da predete) umotajte žicu sa trakom.  Na taj način umotajte svaki listić. Kada su listići spremni za sklapanje grančice, na isti način sastavljate listove i dodajete količinu listova po vašoj želji.

 

 

Za uskršnja jaja su vam potrebene razne boje fondana i plastični omoti od Kinder JOY-a. Mješajte komadiće fondana da bi dobili mramorni izgled, formirajte kugle veličine kalupa i utisnite u plastični omot, pa poravnajte da bude ravno sa ivicom omota. Kalup sa fondanom stavite na hlađenje. Nakon hlađenja blago pritisnite kalup da bi izvadili jaje i vaše uskršnje jaje je spremno za tortu. 

 

 

Fotografije: Marjana Barukčić

Povezani članci