Neka tradicionalno poklanjanje cvjeća za 8.mart dobije malo drugačiju, slađu priču...Za sve ljubitelje cveća od puter krema, Vesna iz Gornjeg Milanovca je pripremila detaljan tutorijal kako korak po korak da savladate ovu tehniku. Već desetak godina uspješno plovi u poslastičarskim vodama i izučila je skoro sve aspekte zanata, tako da su sve torte, kolači, jestivo cveće i figure iz radionice Slatki projekti njeno autorsko delo. 

Recept za puter-krem:

U zavisnosti od potrebne količine, pripremite belanca, šećer i puter u sledećem odnosu: 1:2:3 (na primer, na 40g belanaca, ide 80g šećera i 120g putera).

Belanca i šećer lagano umutite i ostavite iznad kipuće vode u duploj posudi. Smesu kuvati dok pod prstima ne osetite da se šećer otopio, oko 8-9 minuta i sve vreme mešati žicom. Ohladiti do sobne temperature i isto tako dodati puter, kockicu po kockicu uz mešanje. Ako vam se učini da je vodeno, nastavite da mutite sve dok smesa ne dobije svilenkastu strukturu. U masu se dodaje gel boja po izboru. Cvetove možete praviti na listićima papira za pečenje i držati ih u frižideru do postavljanja na tortu, oni se tako stegnu, tako da se mogu premeštati i rukom, nanositi na torte, kapkejkove ili druge kolače. Ili ih možete odmah postavljati na tortu, kao što je prikazano ovde. Prednost ove tehnike je što se vrlo brzo može ukrasiti torta, a puter krem je lepog ukusa. Mana je što je potrebno dosta alata i što se uprlja dosta posuđa.

 

U letnjem dobu treba raditi u rashlađenoj prostoriji, a ako to nije moguće, onda raditi manje količine, jer se masa lako topi i kada je ugrejana teško se njome radi.

 

Umutiti puter krem i razdeliti ga u onoliko posuda koliko boja hoćete da koristite. U svaku posudu dodati malo gel boje i promešati, dok se ne ujednači. Kada su sve boje spremne, može se nastaviti s radom.

 

 

 

Uzeti kesu za šlag za jednokratnu upotrebu i nastavak koji je prikazan na slici kojim se prave ruže.

  

Kesu napuniti masom željene boje. Možete koristiti reducir i raditi u istoj boji sa različitim nastavcima. Na tanjirić s osovinom početi nanošenje mase, tako što se na sredini napravi kupica. Okrećući tanjirić, nanositi "latice" od sredine ka ivici. Uski deo otvora okrenuti na gore, kako bi latica izgledala prirodno. Postepeno produžavati latice, kako bi izgledale veće. 

 

 

 Na tortu dodati malu količinu mase, da cvetovi ne bi "upali". Makazicama skinuti cvet s tanjirića. Spustiti ga na tortu na ono mesto gde je stavljeno malo mase. Postaviti prvo najkrupnije cvetove i tako napraviti osnovu kompozicije.

 

 

Uzeti nastavak sa okruglim otvorom, kako bismo napravili podlogu za hrizanteme.

 

 

 Istisnuti malo više mase na tortu na mestima gde će biti hrizanteme. Kada je postavljeno nekoliko osnova, pogledati tortu iz daljine da vidimo kako izgleda sveukupno. Sa istim nastavkom početi nanošenje mase na tanjirić kao osnovu za cvet, a i da bismo mogli posle da cvet podignemo makazama sa tanjirića, ne oštetivši ga.

 

 

Sada uzeti nastavak za latice kojim se prave bele rade i hrizanteme .

 

 

Prvo pravimo spoljne (dalje) latice, istiskujući masu od sredine ka krajevima, trudeći se da sve budu jednake dužine. Ove latice su skoro horizontalne. Onda praviti latice drugog reda, koje su malo iskošene, pa onda latice trećeg reda.

 

 

Kada je cvet gotov, skinuti ga makazama i postaviti na tortu na pripremljeno mesto. Postaviti i ostale cvetove. Uzeti nastavak sa malim okruglim otvorima (za travu i krzno). Pomoću njega istinuti malo žute mase u središte svake hrizanteme.

 

 

Za šarene ruže napraviti masu tako što se pomeša sasvim malo ostataka ružičaste i žute sa bezbojnom masom, ali se ne meša skroz, već samo malo, da smesa ostane nejednako obojena. Uzeti opet nastavak za latice ruža. Male ruže napraviti na isti način kao i velike, pa skinuti makazama. Postaviti ih na tortu da ih ima svuda, prema želji.

 

 

Uzeti okrugli reckasti nastavak (za eklere)

 

 

 

 Kesu napuniti svetlozelenom masom. Istikivati masu direktno na tortu, tako da se formiraju oblici nalik na kaktuse ili sukulente. Pogledajte opet tortu iz daljine, da vidite da li je kompozicija dobra i da li se boje uklapaju.

 

 

Uzeti nastavak za lale.

 

 

Na preostalim mestima na torti praviti lale, koristeći masu u boji po želji (ovde je svetlo oranž). Na nekim lalama možete, ako želite, čačkalicom pažljivo razlistati latice, da izgledaju otvorenije u odnosu na ostale.

 

 

Sada uzeti nastavak za listove.

 

 

Koristeći tamozelenu masu, praviti listove oko torte, gde god smatrate da je potrebno. Radite to pažljivo, da ne oštetite cvetove. Time je ukrašavanje završeno.

 

 

Osnovna torta može da se uradi puter kremom, a može i fondanom, kao što vidite na slici, pomoću oklagije za korpu. Lepo izgleda i osnova sa reljefom kore drveta ili neki drugi uzorak drveta, daščice, na primer. Naravno, sve ovo su samo neke ideje, pustite mašti na volju jer ova tehnika to omogućava

 

Fotografije: Sonja Tomić  

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

Povezani članci