Nakon  tutorijala za American Cake Decorating magazin, Cake Masters i  Lepa i Srećna, Sonja je i za naše čitaoce pripremila predlog za ukrašavanje medenih srca.

 


 

Estetika, preciznost, kreativnost, vešte ruke i oko, a pre svega ljubav prema deci, trasirali su put Sonje Tomić u svet dečije stomatologije. Godine privatne prakse i rad sa najmlađima, iznedrile su ideju koja je u početku bila samo lično zadovoljstvo. Pravljenje keksića u najrazličitijim kombinacijama boja, oblika i ukusa bilo je rezervisano za ono malo slobodnog vremena zaposlene žene i majke dva dečaka. "Sladak" hobi, u to vreme pionirski poduhvat, vremenom je bojažljivo prevazišao granice  ličnog zadovoljstva, s obzirom na intresovanje koji su ukusni i živopisni keksići budili kako kod dece, tako i kod njihovih mama. Posebno onih, ne baš vičnih oblikovanju i kreiranju medenjaka. Jedna ljubav prerasla je u drugu - edukaciju. Kako i čime preneti znanje ovladavanja tehnikama osmišljavanja, pravljenja i ukrašavanja kolačića?

Lako! 

Tu je "Sonjin slatki svet", gde se prsti polaznika pretvaraju u prave čarobne štapiće.

Čarolije medenjaka usrećile su brojne mališane koji su ih probali, uz opasku da se posle toga zubići moraju oprati... jer Sonja, "Vila medenjaka" za tren oka može da se pretvori u "Vilu Zubić" !

 

Koristite osnovni recept za puter keksiće, umutiti puter sa šećerom uz dodatak jednog jajeta i arome. Suve sastojke dodavati postepeno. Umešeno testo staviti u frižider na 30 minuta. Prohlađeno testo razvući između dva lista papira za pečenje, sprečavajući time da se testo zalepi za oklagiju. Da bi dobili kolačiće iste debljine potrebno je koristiti oklagije sa graničnicima. Sekačem u obliku srca, iseći testo i u predhodno zagrejanoj rerni, peći 13min. Nakon pečenja, malom špatulom premestiti kolačiće da se ohlade.

 

Pripremiti belu, crvenu i crnu glazuru srednje konzistencije.

 

 

Isecite od papira pravougaonik pa pomoću njega iscrtajte jestivim flomasterom okvir.  Crnom glazurom pređite po ivicama okvira, istom glazurom popunjavamo obeleženu površinu a iglicom ravnamo i uklanjamo zaostale mehuriće glazure. Ostavljamo da se suši 8 sati ili preko noći.

 

Odizanjem glazure u tankom mlazu dobija se kontrolisana linija koja je ravna i precizna. 

 Belom glazurom dekorišemo drugi kolačić. Tankom linijom uokvirimo ceo obod srca, pa istom glazurom popunimo ceo kolač. Iglicom ravnamo udubljenja na glazuri i uklanjamo zaostale mehuriće koji su nastali mućenjem glazure. Ostavimo kolač da se osuši.  

 Na osušeni crni pravougaonik, nanesemo četkicom malo gustina da bi dobili efekat table. Višak gustina uklonimo četkicom. 

 Crvenom glazurom uokvirimo kolač. Zatim popunimo ceo prostor sa crvenom glazurom oko crnog pravougaonika i ostavimo da se suši. 

 Na površini belog kolača, jestivim flomasterom iscrtavamo konture željenog dizajna. Crnom glazurom popunjavamo glavu mačke i ostavljamo 20 tak minuta da se prosuši da bi preostali deo tela mogli da izlijemo a da pri tome ne dođe do njihovog stapanja. To je tkz. segmentno izlivanje. Na isti način izliti belom glazurom drugu mačku. 

Pravljenje transfera je postupak u kojem se na papiru za pečenje , sa glazurom prave oblici koji će se posle sušenja koristiti kao dekoracija , ne samo za kolače već i za torte, mafine, macaronse…Crvenom glazurom napravimo dva izdignuta kruga sa prostorom između njih. Vrhom iglice povlačimo glazuru jedne kuglice zatimi druge prema sredini, formirajući srce. Transfere ostavimo da se osuše 3 sata.  

Željeni oblik i veličinu leptira možete iscrtati ili odštampati, zatim ih iseći na pola i zalepiti na papir sa rastojanjem između njih. Preko postavimo papir za pečenje kroz koji će se videti konture krila leptira. Glazurom popunjavamo gornji deo krila a nakon 10 minuta i donji deo. Ostaviti krila da se osuše preko noći.

 Papir za pečenje blago presaviti na pola, čime se tokom sušenja kontroliše ugao krila. U sredini presavijenog dela popuniti crnom glazurom, koja će predstavljati telo leptira. Osušena krila postaviti sa obe strane tela i ostaviti da se osuši najmane 3 sata. 

   Krila leptira možete ukrasiti jestivim flomasterom wet-on-wet tehnikom ili prskanjem boja. Tako će leptiri biti posebno lepi i živopisni. 

 

Belom glazurom ispisati slova na maloj tabli i ostatak medenjaka ukrasiti po želji.

Osušena srca i leptire zalepiti glazurom. 

 

Fotografije: Sonja TomićPovezani članci