Ursku Pahor (Podivljani muffin) iz Slovenije, imali smo prilike da upoznamo kroz projekte Moya portala. Ovoga puta, kroz fantastični Saracino tutorijal, Urska nas vodi u vilinsku zemlju, gdje korak po korak uz malo šećernog praha nastaju naljepše torte…

 

 

Potrebno:

Saracino Pasta Top- šećerna pasta za presvlačenje: bejbi plava, svijetlo plava

Saracino Pasta Model- pasta za modelovanje: boja kože, bijela, tirkiza, svijetlo zelena, roze i ljubičasta

Saracino Pasta Bouquet- gumpasta za cvijeće

Saracino izomalt

Saracino gel boje: crvena, roza i žuta

Saracino puder boje: crvena, žuta, narandžasta, roza, braon, svijetla boja kože, bijela, ljubičasta i zelena

Saracino Powder Pearl- sedefasta boja u prahu za sjenčenje: srebrna

Saracino Sweet Lace Pearl- masa za jestivu čipku: White Lustre

Alkohol

Gustin

Cake gel

Torta ili stiropor maketa promjera 2ocm 

Tacna za tortu fi28

Tabla za latice sa usjecima

Bijela žica za cvijeće: 28” 

Zelena žica za cvijeće 20”

Kliješta 

Oklagija

Sjekač za cvijet kosmosa 4cm

Alatka za cvijeće sa kuglicom na vrhu

Drezden alatka

Mali skalpel

Otisak teksture latice - vejner

8 plastičnih kašika

Upaljač

Male makaze

Četkice različitih veličina (za sjenčenje)

Gotovi prašnici za cvijeće

Zelena cvjećarska traka

Stiropor loptica prečnika 3cm

Silikonska alatka za dekorativno poslastičarstvo

Pjenasta podloga za rastanjivanje 

Silikonski otisak za čipku

Špatula

Sjekači za latice i listove

Sjekač sa izbacivačem za cvjetiće

Podloga otporna na toplotu

Šerpa, silikonska špatula i drveni štapić za izomalt

 

Uzmite otprilike 15gr gumpaste i obojite je u tamnije rozu, koristeći rozu i crvenu Saracino gel boju. Pripremite sav alat za pripremu cvjetova.

Uzmite dvije bijele žice 28" zatim ih isjecite sa kliještima na 4 jednaka dijela. Trebalo bi da dobijete 8 kratkih žica dužine približno 7- 9cm.

 

Na podlozi za cvijeće sa usjecima, oklagijom rastanjite parčence roze gumpaste kao na slici. Potrebno je što tanje rastanjiti da latice ne bi ostale predebele. Ukoliko se gumpasta lijepi za podlogu pospite je sa malo gustina.

Preokrenite rastanjenu masu, zatim sjekačem za kosmos (ili nekim sličnim) isjecite laticu ali tako da vam ostane dio za umetanje žice do pola (pogledaj sliku).

  

Na pjenastoj podlozi dodatno rastanjite krajeve latica u gornjem dijelu.

U ispupčenje na latici, lagano okretanjem, umetnite prethodno pripremljenu žicu, čiji ste vrh namazali jestivim lijepkom. 

 

Ostaje još da laticu smjestite u vejner, pritisnete da bi se otisak što bolje ocrtao i svaku posebno smjesite na sušenje na udubljeni dio plastične kašike. 

 

Prelazimo na središnji dio cvijeta.

Isjecite zelenu žicu 20" na pola. Obmotajte je sa cvjećarskom trakom pa na vrhu napravite malu kuku sa kliještima. Pripremite lopticu od Saracino žute gumpaste (približno 2gr). Pažljivo ugrijte kuku sa plamenom upaljača, pa dok je još vruća navucite lopticu od gumpaste da bi se dobro zalijepila. 

Stisnite dio paste uz žicu (kao na slici).

  

Gornji dio kuglice izravnajte prstom (pritisnite) da bi dobili izgled kupe. Sa malim makazama čupkajte sjeckanjem da bi dobili izgled kao na slici.

 Najbolje je ostaviti latice i centar da se dobro osuše preko noći.

 

Kada se sve dobro osuši, možemo preći na sjenčenje koje će našem cvijetu dati dodatnu dimenziju. Za latice nam je potrebna crvena Saracino puder boja , dok ćemo za centar kombinovati žutu i narandžastu.

 

Prašnike ćemo takođe osjenčiti Saracino žutom puder bojom, da bi se ljepše uklopili. Kada ih osjenčite presjecite snop na pola i obmotajte sa žicom. Nemojte previše pritegnuti žicu da bi mogli da umetnemo centar.

 

Pažljivo razmaknite prašnike i kroz sredinu provucite centar. Kada namjestite, zategnite žicu oko prašnika i obmotajte zelenom cvjećarskom trakom da bi se tučak cvijeta dobro učvrstio.

 

Sada možemo krenuti sa završnicom cvijeta.

Pažljivo nakrivite laticu u odnosu na žicu, pod uglom od skoro 90 stepeni. Započnite krug oko centra sa zelenom cvjećarskom trakom, pa dodajte prvu laticu, koliko je moguće najbliže centru. Obmotajte trakom da bi se učvrstila. Na ovaj način ćete dodati i ostale latice.

 

Sa četiri latice treba da pokrijete polovinu cvijeta. Imajte na umu da treba da stane ukupno osam, pa postavite latice tako da preklapaju polovinu naredne.

 

Završite prekrivanjem žica sa cvjećarskom trakom. Nježno rasporedite prstima, namjestite najbolji položaj latica i zabodite cvijet u stiropor da bi ga sačuvali dok napravite ostalu dekoraciju.

 

Prelazimo na izradu vile. Pripremite 25gr Saracino paste za modelovanje boje kože. Uzmite lopticu od stiropora prečnika 3cm.

Pastu dobro umjesite i napravite lopticu. Pritisnite lopticu u sredini da napravite oblik „posude“. Nanesite malo jestivog lijepka na udubljenje u pasti. Umetnite lopticu od stiropora u pastu i pažljivo je obložite sa svih strana.

 

Dlanovima napravite što pravilniju lopticu, da biste izgladili linije i bore koje mogu biti vidljive zbog zglobova na prstima. Ostavite nekoliko minuta da se malo stegne. 

Prstom napravite lagano udubljenje na sredini glave.

 

Palcima pažljivo napravite V-oblik na dnu glave da bi dobili bradu (kao na slici). 

Silikonskom alatkom označite položaj za nos i oči. Sa istom alatkom pažljivo „nacrtajte“ linije za zatvorene oči i osmijeh.

 

Uzmite mali komad od iste paste, napravite kuglicu i zalijepite nos. Crnom Saracino pastom za modelovanje napravit ćemo linijice za zatvorene oči. Razvaljajte tanko masu, zatim je malo savijte na kraju. Nalijepite na mjesto za oči.

Mekom četkicom, nježno osjenčite Saracino puder rozom bojom, obraze i iznad nosa.

 

 

Uzmite smeđu, bijelu i svijetlu boju kože puder boju i pomešajte svaku sa alkoholom da biste napravili gustinu sa kojom možete da crtate. Sa braon bojom nacrtajte obrve a sa druge dvije pjegice na obrazima.

 

Za tijelo uzmite 25gr Saracino paste za modelovanje i razvaljajte je u obliku deblje kobasice. Prstima izvucite vrat na jednom kraju.

  

Prstom lagano gurnite pastu u pravcu vrata da biste formirali grudni koš. Okrenite tijelo prstom da biste napravili liniju struka. Ostavite tijelo sa strane dok završite ostale djelove.

 

Uzmite dva parčeta Saracino paste za modelovanje u boji kože od po 9gr da bi napravili noge. Urolajte pastu u obliku konusa i isjecite dijagonalno na užem dijelu.

Urolajte pastu tik iznad dijagonalnog reza između dva prsta da biste formirali skočni zglob. Oblikujte stopalo. Urolajte prstom po sredini da bi formirali koljeno.

 

Pošto će vila ležati sa podignutim kolenom, jednu nogu ispravite, a drugu savijte u kolenu, kao na slici.

Postavite noge zajedno pored tijela. Napravite dijagonalne rezove na tijelu za noge, a zatim napravite iste rezove na vrhu nogu, tako da ih možete lakše namjestiti. Zalijepite sve djelove. Ostavite sa strane da se stegne i osuši u ovom položaju.

 

Za haljinu uzmite Saracino masu za čipku - Sveet Lace Pearl u boji white lustre i špatulom rasporedite po silikonskom otisku. Pustite da se osuši prema uputstvu. 

Kada se čipka osuši, pažljivo je izvadite.

 

Izrežite odgovarajući komad za gornji dio i pričvrstite za tijelo sa malo jestivog lijepka.

Sa drugom čipkom izrežite dugačke trake. Preklopite na volane da bi napravili suknju.

 

Pripremite sledeće boje Saracino paste za modelovanje da bi napravili haljinu: bijela, tirkizna, svijetlo zelena, roze i ljubičasta (oko 30gr od svake).

Pripremite svijetlo zelene, bijele i ljubičaste oblike, kao na slici i rastanjite ih oklagijom u pravcu boja.

 

Presavijte pa ponovo rastanjite u istom pravcu. Ponovite prethodni korak onoliko puta koliko je potrebno da postignete efekat gradijenta boja. 


Ponovite sa kombinacijom boja: tirkizna, bijela i ljubičasta. 

Uzmite zeleno-ljubičastu kombinaciju i isjecite dva dijela, kao što je prikazano na slici da bi napravili gornji dio haljine. Ljubičasti dio treba da bude na struku. Koristite tijelo za referencu veličine.

 Pričvrstite dva dijela haljine jestivim lijepkom preko čipke.

Od istih boja napravićemo donji dio haljine, koji će biti kao cvijet. Izrežite jednu dugačku laticu koja treba da bude dovoljno duga od struka do kraja nogu ili više. Opet iskoristite tijelo za referencu veličine.


Pričvrstite komad haljine iza tijela jestivim lepkom. Ljubičasti dio treba da bude na struku. Prstom savijte i zakrivite laticu da biste joj dali pokret.

Sa različitim veličinama sjekača lista, isjecite tri dijela.

 

Prstima nježno savijte latice i pričvrstite ih oko struka.

Pomješajte malo ljubičaste Saracino paste za modelovanje sa bijelom da dobijete pastelniju nijansu. Rastanjite na par milimetara debljine i isjecite dva mala oblika lista. Mekom silikonskom alatkom napravite udubljenja na listovima i prstima ih savijte (kao na slici).

 

Pričvrstite dva lista na prednjoj strani haljine. Napravite malu traku i omotajte je oko struka haljine za kaiš.

Uzmite bijelu boju praha i pomešajte sa alkoholom. Dodajte par bijelih tačkica na haljini (kao na slici).

 

Napravite mali cvijet za haljinu. Zarolajte pupoljak ruže od zelene Saracino paste za modelovanje. Razvaljajte dvije tanke glistice između dlanova da budu na jednom kraju tanje i zatim ih uvijte oko čačkalice. Napravite dva mala bijela lista.

Kombinujte sve elemente cvijeta na pojasu / struku haljine.

 

Isjecite vrat blago dijagonalno (proverite oblik donjeg dela glave da li se savršeno uklapa) i sa jestivim lepkom pričvrstite glavu na vrat. Pošto je vila u ležećem položaju nije nam potrebna podrška u vratu.

Uzmite oko 20gr roze Saracino paste za modelovanje i rastanjite ga na otprilike 5mm debljine. Koristeći tijelo vile za mjerenje isecite oblik za zadnji dio kose.

 

Skinite vilu sa odsječenog oblika / kose i mekom silikonskom alatkom napravite nekoliko linija za teksturu.

Pomoću jestivog lijepka pričvrstite kosu na potiljku sa vidljivim linijama kose. Za uši uzmite komadić Saracino paste, svijetle boje kože i modelujte u obliku suze. Lagano zgnječite i presjecite na pola. Zalijepite uši sa strana u visini očiju.

 

 Koristeći 30-40 g roze Saracino paste za modelovanje, napravite tri pramena kose kao što je prikazano.

Razvucite tri dugačka i tanka pramena (dužine 15 cm) da napravite pletenicu kao sa slike.


Napravite dodatna tri pramena kose kao što je prikazano na slici (potrebno oko 20-30gr roze Saracino paste za modelovanje). 

Rasporedite elemente kose kao na slici.

 

Završite frizuru sa poslednjim pramenom na prednjoj strani iznad obrva. 

 

Napravite krila za vilu. Pomešajte malo Saracino paste za modelovanje u tifani nijansi sa bijelom da dobijete svetliju boju (20gr) i razzvucite je oklagijom veoma tanko. Izrežite krila pomoću šablona. Ljubičastom bojom praha posjenčite ivice.

Uzmite srebrnu sedefastu boju u prahu i pomešajte ga sa alkoholom. Sa vrlo malom četkom obojite linije na krilima i ostavite da se potpuno osuši.

 

Koristeći isti srebrnu boju u prahu (ali bez alkohola) poprašite krila mekom četkicom da biste dodali sjaj.

 

Rastanjite 50gr svijetlo zelene Saracino paste za modelovanje i isjecite list koristeći šablon. Drezden alatom utisnite šare na listu i napravite centralnu žilu od iste paste.

Jestivim lijepkom pričvrstite žilu i osjenčite list zelenom i žutom Saracino puder bojom.

 

Prelazimo na izradu školjkica. Od 10gr bijele Saracino paste za modelovanje, izradite konusni oblik i uvrnite ga da biste formirali oblik školjke. Sa alatkom koja ima kuglicu na vrhu pritisnite pastu prema unutra, na širem dijelu, da bi napravili udubljenje (kao na slici). Koristeći puder boje - smeđu, rozu i svijetlu boju kože, osjenčite školjke. Dodajte po koju bijelu tačkicu, kombinacijom bijele i alkohola.

Sa malim sekačima za cvijeće napravite roze cvjetove i dodajte im po žutu kuglicu u centar. Od ljubičaste Saracino paste za modelovanje napravite malu slamku. Zalepite cvijet i slamku na školjku.

 

Ostale su još ruke. Uzmite 6gr Saracino paste za modelovanje svijetle boje kože i zarolajte oblik valjka. Prepolovite dijagonalno u sredini.

Na uskom kraju isjecite oblik trougla da biste napravili palac. Sa ravnim rezom poravnajte prste. Drezden alatkom zagladite površinu između palca i drugih prstiju. Napravite utisak da bi podjelili dlan i prste. Okrenite ruku da istanjite područja za zglob i lakat.

 

Postavite desnu ruku kao na slici. Zalijepite krila na leđa i pažljivo postavite na veliki list koji ste predhodno takođe namazali jestivim lijepkom.

Uzmite kosmos cvijet, pažljivo mu savijte dršku u dnu i zabodite pored vile. 

 Savijte njenu lijevu ruku u predjelu lakta i pričvrstite je za tijelo. Zalepite dršku cvijet na njen dlan. Po potrebi poduprite cvijet dok se lijepak i pasta ne osuše.

 

  Napravite nijansu plave mešanjem Saracino bejbi plave i svijetlo plave boje i presvucite tortu ili maketu.

 Pošto će torta biti „podvodni“ deo, možete napraviti dodatne ukrase koji su uobičajeni za ovu temu. Na primjer dodatni sloj od bejbi plave Sarcino šećerne paste sa izrezanim mehurićima.
Pričvrstite sloj na gornju ivicu torte i dodajte još mehurića.

 
 Za efekat vode nacrtajte željeni oblik na papiru koji će odgovarati vrhu torte i stavite ga ispod silikonske prostirke otporne na toplotu.

 Stavite Saracino izomalt u tavu na vatru srednje jačine. Mješajte granule tako da se mogu ravnomerno zagrijati.

 


 Kada izomalt proključa prestanite sa mješanjem i sačekajte dok se potpuno ne izbistri.
Nanesite malo neobojenog izomalta na silikonsku prostirku otpornu na toplotu za dekoraciju „kap kiše“.

 

Dodajte Saracino plavu gel boju u izomalt i lagano mješajte dok se boja ravnomerno ne rasporedi.
Sipajte otopljeni izomalt na silikonsku prostirku otpornu na toplotu i pokušajte da napravite talasasti, neravni oblik (kao na slici).

 

Stavite prozirne kapi izomalta na gotove ukrase. Pažljivo stavite izomalt na tortu. Pokušajte da ga držite za ivice inače će otisci prstiju biti vidljivi na površini. Stavite list sa vilom
na izomalt (kao na slici).

Dodajte cvijeće i druge tematske ukrase.

 

 

 

 

Moyamagazin

Fotografije:We love pastry

 

 

 

 

Povezani članci