Prvenstveno osmišljen za jestivu štampu, poslednjih par godina wafer papir je dominirao kroz razne forme pa sve do realističnih cvetnih ukrasa. Spretno odgovarajući na sve nadolazeće trendove, pokazao je kolike su njegove prednosti u dekorativnom poslastičarstvu. 

Od skoro na tržištu se pojavio novi proizvod, koji nam dodatno može olakšati izradu ukrasa od wafer papira. I to nije sve, sudeći prema rečima Lazara Milanovića, tvorcem brenda Wafer & art tek nam predstoji period u kome će ova tehnika pokazati, neke do sada neviđene mogućnosti. 

 Kako ste došli na ideju da osmislite proizvod koji će mnogim dekoraterima olakšati posao?

Dekoracijom se bavim već desetak godina, a po struci sam informatičar. Svet dekoracije je jako širok, ali snalaženje u programima poput photoshopa i ilustratora pruža takođe puno mogućnosti da se sve to olakša i da se ostvare mnogo lepe ideje. Jedan od najboljih primera zanimljivosti spoja ove dve na izgled nesrodne stvari jeste upravo dekoracija koju sam počeo da pravim od wafer papira. Mogućnosti koje otvara dobra priprema, ideja i ovaj materijal koji je u isti mah i prilagodljiv i praktičan, su neograničene.  Od prve torte na kojoj sam iskoristio wafer dekoraciju, koja je u tom trenutku bila samo nešto što sam isprobavao, pa do današnjih projekata nisu izostali komentari kako kolega tako i mušterija. Tankih ivica, jasnih linija, pa do apstraktnih ili potpuno realnih slika, poput cvetova ili leptira, svaka je za sebe stvarala priču i ostavljala puno odličnih utisaka. Iz svih ovih razloga želeo sam da i ostalima olakšam posao, proširim mogućnosti dekoracije sa najsitnijim detaljima, koji učine čuda na svim vrstama slatke umetnosti a na ovaj način se lako mogu nabaviti i uprostiti celu proceduru.


 

Koje su sve prednosti ovakvih ukrasa i na koji način rukujemo sa njima?

  Wafer papir je skrobni papir, pogodan za štampu, lagan i tanak, ne opterećuje kilažu torte, idealan za svaku vrstu dekoracije poslastica sa suvom podlogom. Može se lepiti na puno načina, a u ovu svrhu možete koristiti Royal Icing, Cmc i vodu, puter krem, čokoladu... Dekoracija koja vam zaista ostavlja široku paletu izbora. Jedina slabost što ne trpi preveliku vlažnost površina pa nije preporučljivo koristiti ga u velikoj meri na šlagiranim površinama. 

   Za omekšavanje wafer papira i lepljenje ja koristim mix votke i jestivog glicerina, na 100ml votke stavljam 15kapi glicerina. Može se nanositi  četkicom po papiru ali lakše je da se nanosi pumpicom posto ga ravnomernije ovlažimo. Najvažnije je da se wafer ne prekvasi, vremenom se stiče rutina koliko je potrebno tečnosti. Votka se koristi iz razloga što je wafer papir pravljen od krompirovog skroba, pa mu ovaj alkohol najviše prija. 

 

 

Za sada u ponudi imate cvetove i leptiriće, sa kojim još oblicima planirate da obogatite svoju ponudu?

 U pripremi su razni noviteti, printovane latice za  pravljenje 3d cvetova, konfete u raznim oblicima i veličinama, nove vrste dosadašnjih varijanti cvetova, leptira i slične dekoracije a u planu su izrade dekoracije preciznim sečenjem i štampom na dekor jestivom papiru. Dekor papir je nešto dugačije strukture i udovoljio bi potrebama dekoracija za koje je wafer previse osetljiv. Poenta čitavog ovog projekta jeste da odgovorimo na potrebe kolega, da učinimo detaljnu dekoraciju dostupnijom ali i da u saradnji sa svim zainteresovanim korisnicima stvaramo i realizujemo nove ideje i ispunjavamo nove izazove.  Zato bi sve njih pozvali da nam pišu a mi ćemo pokušati da odgovorimo na svaki zahtev i realizujemo svaku ideju.

 Fotografije: Lazar Milanović

 

Povezani članci