Rekli bi da je s vremena vrijeme, prije nego što krenemo da sumnjamo na vjerodostojnost recepta, bitno provjeriti da li smo ispoštovali par glavnih pravila koje svako ko se upušta u pravljenje poslastica treba da ima na umu…

 Mjerenje sastojaka

Prvo pravilo prilikom pripreme poslastica je da svaki sastojak moramo pažljivo izmjeriti! Dakle naviku zvanu “odokativno” tokom pripreme poslastica možemo potpuno zaboraviti. Ona je u svijetu poslastičarstva strogo zabranjena...

 

Prosijavanje brašna

Ako želite vazdušast kolač koji je jednako narastao, obavezno ga prosijte. Ako želite "kvrgav” kolač ili tortu, ne morate!

 

Zamjena sastojaka

Navika koja takođe nije dobrodošla ukoliko uvijek želite savršenu poslasticu! Ako u receptu piše crna čokolada, nemojte staviti mliječnu jer nećete dobiti ni približno isti ukus. Takođe, ako piše maslac, nemojte stavljati margarin. Mijenjanje sastojaka neće prouzrokovati samo različit ukus, već i hemijski sastav i strukturu i bitno će uticati na krajnji rezultat.

 

 

Temperatura sastojaka

Vjerovatno već znate da bi maslac ili margarin prije korišćenja trebali biti sobne temperature, a jeste li znali da to isto vrijedi i za jaja? Ostavljena na sobnoj temperaturi, jaja će se bolje sjediniti sa ostalim sastojcima te vam dati ravnomjernu, glatku smjesu. Prilikom pripreme bilo koje poslastice najbolje je sve sastojke izvaditi iz frižidra otprilike 60 minuta prije nego započnete s pripremom. Ovo će osigurati da vaše poslastice budu ujednačene teksture i ukusa.

 

Miješenje tijesta

Mjera u poslastičarstvu je veoma bitna, pa tako postoji i mogućnost da se previše umijesi tijesto, bilo rukama ili mikserom, zbog čega će ono biti gušće i tvrđe. Ako recept navodi dva minuta miješenja, ne mijesite ga pet!

 

Redoslijed dodavanja sastojaka

Vrlo je bitno da prilikom pripreme posebno spojimo mokre i suve sastojke (mafini, biskvitni kolači, peciva…). Kada ih sjedinimo, promješamo posebno - suve sastojke sipati u mokre i lagano promješati špatulom dok se masa ne ujednači.

 

 

Mućenje

Takođe i kod mućenja moramo pripaziti na vrijeme! Ukoliko preteramo smjesa će postati previše rijetka ili ako prekratko mutimo, smjesa neće biti dovoljno vazdušasta i kremasta (fil, puter krem, ganaš...). Neke kreme i glazure, ukoliko ne ispoštujemo tačno vrijeme mućenja su takoreći neupotrebljive jer im višak vazduha potpuno promjeni strukturu. Tako da uvijek moramo imati na umu, da vrijeme svakog segmenta pripreme utiče na krajni rezultat.

 

Podmazivanje kalupa & papir za pečenje

Svaki put obavezno namažite kalup maslacem (ili barem neutralnim uljem) ili stavite papir za pečenje, da vam se kolač ne bi zalijepio. To će omogućiti da cijeli kolač izađe iz njega i samim tim sačuvati njegovu strukturu.

 

 

Pečenje u više tura

Ako recimo pečete kolačiće i ispekli ste prvu turu, ne smijete nikako na vruć pleh staviti sledeću. Morate sačekati da se ohladi, inače će vam se oblik kolača izdeformisati zbog toplote podloge.

 

Otvaranje vrata rerne

I za kraj jedna od najbitnijih stavki - ne otvarajte rernu u toku predviđenog vremena za pečenje! Čim otvorite rernu da pogledate kako kolač napreduje, "pustili" ste hladan vazduh unutar nje. To će značajno uticati na podizanje kolača sa jajima ili sa praškom za pecivo, ali i ugroziti bilo koju drugu vrstu poslastica jer temperatura neće biti samo niža, već i nejednaka unutar rerne.

 

 


Moyamagazin

Fotografije: Canva

 

 

Povezani članci