Čak dva zlata i jednu bronzu osvojila je Daca Šobot iz Zagreba na najprestižnjijem svjetskom takmičenju u dekorativnom poslastičarstvu, Cake International, koje se svake godine održava u Birmingham-u, Engleska. Ovo je prvi put, da je neko iz našeg regiona, ponio tako laskave titule i stao rame uz rame sa velikim svjetskim umjetnicima!

 

 

Šta Vas je najviše inspirisalo da se oprobate na CI ?

Cake International je međunarodni sajam dekorativnog poslastičarstva gdje možete vidjeti, upoznati i učiti od vrhunskih majstora i umjetnika. Mjesto na kojem možete naći sve vezano za dekorativno poslastičarstvo od alata, prehrambenih boja, šećernih masa itd. Emma Jayne, Gary Pollard, Carla Puig, Margherita Ferrara, Marta Hidalgo, Corinna Maguire ..to su samo neka od imena. Meni je samo to bilo dovoljno da me motiviše da se prijavim, a dodatni bonus je bio i mogućnost da se oprobam u takmičenju. 

 

 

Ni jedan, ni dva, nego čak tri rada za prvo takmičenje - jel to bila neodlučnost ili ste željeli da se oprobate u više tehnika? 

Zapravo sam pripremila četiri rada, a da sam ikako mogla ponijeti više radova – napravila bi još koji bez ikakvog razmišljanja. Kategorije sam odabrala na temelju veličina eksponata jer sam u Birmingham išla avionom, a transport avionom je vrlo nezgodan.

 

 

 

Pretpostavljamo da je bilo vrlo stresno dok radovi nisu konačno stigli na takmičarski sto?

Sama priprema je bila poprilično stresna većim dijelom zbog Covid situacije i striktnih pravila za Covid potvrde i testove. Sve ostalo je prošlo glatko, osim tog četvrtog rada koji je prošao s oštećenjima u transportu. Naime, kofer mi je zapeo u vratima za podzemnu! Poprilična avantura, rekla bih.

 

 

 

 

Kakav je bio osjećaj kada ste konačno stavili radove na sto i prepustili sve žiriju?

Radove sam morala donijeti rano ujutro, nisam uspjela ni da doručkujem.  No, čim sam ih ostavila, već se lakše disalo. Moram priznati da sam osjetila mješavinu osjećaja kad smo prišli stolovima gdje su takmičari počeli izlagati svoje radove. Bila sam ponosna na sebe, srećna, ali sam se također i divila kolegama na prekrasnim radovima, a tu je bilo i malo treme...

 

 

Kakva je bila konkurencija i koliko Vam se svidjeo čitav sadržaj sajma?

Konkurencija je bila interesantna, stvarno su pripremili impresivne radove vrijedne divljenja. Za neke radove sam bila uvjerena da će osvojiti puno veće plasmane, ali sudije su vrlo profesionalne i ništa im nije moglo promaći, jer sve mora biti izrađeno prema vrlo strogim pravilima. Sajam je bio pun štandova s poznatim brendovima šećernih masa, alatima, prehrambenim bojama, demonstratorima koji pokazuju razne tehnike ukrašavanja… Sadržaj je bio baš raznolik, na sve su mislili – bez obzira jesi li došao samo nešto kupiti ili naučiti nešto novo na radionici velikih majstora ili pak samo se takmičiti, ili sve zajedno, sve si mogao na tom jednom mjestu.

 

 

Kada ste saznali srećnu vijest i kakav je osjećaj vidjeti da su se trud, put i želja nagradili sa tako prestižnim priznanjem?

S obzirom da smo imali samo jedan dan za sajam, izvukla sam maksimum tog dana. Upoznala sam vrhunske  majstore i umjetnike, opskrbila se novim alatima, idejama i na kraju ostavila svoj trag na samom takmičenju. S takvim stavom i puna utisaka krenula sam u London, gdje sam tek sutradan saznala rezultate. Moj brat Darko (odnosno moj izbornik, kako ga sad svi zezaju) i ja, bili smo taman na Kraljičinom šetalištu i hvatali internet da vidimo rezultate. Osjećaj je bio neopisiv! Mislim da su nas prolaznici čudno gledali dok smo euforično vikali i smijali se od sreće To je definitivno bio trenutak za pamćenje!

 

 

 

Kakve su nagrade za prvo, drugo i treće mjesto?

Nisam se ni raspitivala baš o tome jer sam znala da na takvom takmičenju ima više zlatnih, srebrnih, bronzanih mjesta zavisno od bodovanja, te da svi oni dobijaju plakete i mašne. Tek sam naknadno saznala da samo najbolji na takmičenju, odnosni oni koji skupe najbolje ocjene i prvi su u svojoj kategoriji dobijaju i novčane nagrade.

 

 

Joker je zasluženo ostavio žiri bez teksta - kao i ostala dva rada, koji je rad Vama zadao najveću glavobolju?

Joj! Iskreno ću vam reći da mi je četvrti rad zadao najviše glavobolje. Najduže sam ga pripremala i pridavala sam mu najviše pažnje, a onda se još i oštetio. Bio mi je gušt raditi i ostale radove, svaki od njih je poseban na svoj način. Kod takvih radova najvažnije je imati ideju, krenuti s njom u realizaciju, a onda se ona s vremenom razvije u figuricu ili tortu…

 

 

 

 

Koliko dugo se bavite dekorativnim poslastičarstvom i koliki Vam je ovo podstrek za dalju karijeru?

U poslastičarstvu sam skoro osam godina. Počela sam u jednoj porodičnoj poslastičarnici sa 20-godišnjim iskustvom u izradi poslastica, u kojoj sam naučila puno toga. To iskustvo mi je pomoglo da i službeno dobijem diplomu majstora poslastičarstva, kao i da se otisnem u samostalne vode. Zadnje tri godine strastveno vodim svoj firmu VD slatki ukras s fokusom na dekorativno poslastičarstvo. Ovim dostignućem na Cake International-u sam definitivno napunila baterije, veliki je to podstrek da nastavim ostvarivati svoje snove i da nikada ne prestanem učiti, biti bolja nego što sada jesam.

 

Možete li nam otkriti koji sledeći projekat možemo očekivati od Vas?

U budućnosti želim još ovakvih putovanja i takmičenja te druženja s kolegama poslastičarima, ali bez Covid mjera. Ali, prije toga željno iščekujem učešće u Vašoj novogodišnjoj kolaboraciji.

 

Moya magazin

Fotografije: Daca Šobot Bosančić

 

 

 

Povezani članci