Vrlo jednostavni i interesantnog izgleda, upotpuniće vašu ponudu sitnih kolača i ulepšati praznične trpeze.

 

 

Jelena iz Beograda, prvo svoje kulinarsko iskustvo je imala sa samo šest godina. Od tada je učila sama, kroz sopstvene uspehe i neuspehe, istražujući šareni gastronomski svet. Tokom pandemije je svoj tadašnji hobi,  pretočila u formu YouTube kanala, na kojem možete pogledati sve Jecine kulinarije. Ovoj avanturi se najviše obradovao njen četvorogodišnji sin, koji je glavni degustator maminih kolačićPotrebno:

100ml vode

150gr maslaca ili margarin

200gr šećera

100gr čokolade

2 kašike nes kafe ( može i domaća kafa )

100gr oraha

150gr plazme

 

Glazura:

100gr čokolade

4 kašike ulja

 

 

Vodu, šećer i maslac staviti u šerpicu i zagrejati dok se sve ne istopi. Nakon toga skloniti sa ringle i u vruće dodati kafu i čokoladu. Mešajti dok se čokolada ne istopi i na kraju dodajti mlevene orahe i mlevenu plazmu. Dobro promešati i ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi, zatim staviti u frižider na sat vremena. Smesa će biti dosta gusta ali dok se rukama budu valjale kuglice, polako će  omekšati. Svaku kuglicu po sredini pritisnuti čačkalicom i kada sve završimo, odložiti u frižider. 

 

Za glazuru istopiti čokoladu i u nju dodati ulje. Kuglice redom uvaljati u čokoladu i čačkalicom ukloniti višak čokolade iz udubljenja koje smo prethodno napravili čačkalicom. Kuglice ređati na pek papir i ostaviti da se čokolada potpuno stegne. 

Fotografije: Jelena StanojevićPovezani članci